Jaká nás čeká zima? Ovlivní ji El Niño, jev nabírá na síle a zvedá hladinu oceánů

Lidé v mrazivém počasí

Předpověď počasí 27.10.

Meteorologický jev El Niño podle amerických expertů nabírá na síle. Vědci jej nyní mohou pozorovat i pomocí satelitu – doprovází ho zvýšená hladina oceánu, kterou družice Sentinel-6 Michael Freilich monitoruje. Letos však El Niño zatím nedosahuje takové síly jako v rekordních letech 1997 a 2015.

Vědci z americké Laboratoře proudového pohonu (JPI) informovali, že letošní El Niño nabírá na síle. Na svých webových stránkách zveřejnili simulaci podle dat ze satelitu Sentinel-6 Michael Freilich, který má měřit výšku světových oceánů. Z nich vyplývá, že již ovlivňuje poměrně velkou plochu na západ od pobřeží Střední a Jižní Ameriky.

ČTĚTE TAKÉ: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

I ze zveřejněné mapy je jasně vidět, že letošní jev zatím nedosahuje takové síly, jako v letech 1997 či 2015. Tehdy kvůli extrémně silnému El Niñu stoupla hladina východní části Tichého oceánu o 18 centimetrů.

„Letos jsou hladiny oproti průměru zvednuté jen o pět až osm centimetrů,“ uvádí experti z JPI, která vznikla ve spolupráci NASA a Kalifornského technologického institutu. Obě rekordní El Niña dosáhla vrcholu koncem listopadu nebo začátkem prosince, takže letošní jev může podle expertů ještě zesílit.

„Každý El Niño je trochu jiný. Tento se zdá být ve srovnání se silnými jevy mírný, ale pokud budou vhodné podmínky, i tak by mohl na jihozápadě USA přinést vlhkou zimu,“  uvedl vědec z JPI Josh Willis.

Jev se však neprojeví pouze na území Severní Ameriky, ale pocítí jej také Evropa. Na rozdíl od amerického kontinentu se jeho účinky pro starý kontinent předvídají složitěji. Největší účinek mívá na severu Evropy, kde způsobuje sušší a studenější zimu. Na jihu je pak vlivem El Niña toto roční období vlhčí.

Tagy:
NASA Země Evropa družice satelit Jižní Amerika Tichý oceán umělá družice Jet Propulsion Laboratory El Niño Sentinel-6 Michael Freilich Michael Freilich Josh Willis