Radši koukám na fotbal než na hokej, překvapil Eliáš a podpořil sbírku pro nemocnice bez vody

Oslavy Světového dne vody, které ve svém sídle v centru Prahy pořádala česká pobočka Dětského fondu OSN (UNICEF ČR), přišlo kromě stovek zájemců podpořit i několik známých osobností, včetně slavného hokejového útočníka Patrika Eliáše. Návštěvníci si mohli nejen namalovat mandalu a zklidnit mysl, ale také přispět na dobrou věc, konkrétně na filtrační zařízení pro nemocnice v Bhútánu.

„Dlouhodobě podporujeme malé království Bhútánu. Výtěžek je určen na filtrační zařízení pro zdravotnická zařízení. Těch, která ještě nemají pitnou vodu, je v celé zemi přesně 73. Zkuste si představit nemocnice, kde si nemůžou lékaři ani pacienti umýt ruce. Cokoliv, co tady vybereme, tak může zachránit lidské životy,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS výkonná ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba.

ČTĚTE TAKÉ: Místo přípravy svatby boj o život. Trojnásobná matka Lucie hledá naději v nákladné léčbě

Mandaly, které návštěvníci mohli během celého dne kreslit a barvit, byly právě připomínkou programu UNICEF ČR pro Bhútán. „Den vody dětem připomíná, že i oni mohou přispět k tomuto tématu a odmalička mohou být vzděláváni. Třeba při mytí rukou a při čištění zoubků mohou šetřit vodu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS specialistka marketingové komunikace ENERGIE AG BOHEMIA. Právě tato společnost poskytla dar, díky kterému už bylo zajištěno 9 filtračních zařízení, další se pořídí ze současné sbírky.

Do malování mandal se zapojily i některé z osobností, které UNICEF ČR dlouhodobě podporují. Například profesorka oděvního designu a významná módní návrhářka Liběna Rochová nebo legendární hokejista Patrik Eliáš. „Mou povinností je pomáhat. Je to nádherné, když můžete, protože jste daleko šťastnější,“ řekla Rochová.

V podobném duchu se vyjádřil také Eliáš. Podle něj je třeba si uvědomit, že mnoho lidí na světě nemůže jednoduše uhasit žízeň, když ji dostane. „Když tu možnost máme, tak pomáhejme. My jsme rádi, že UNICEF má stále příznivce. Většinou jsou to lidé, kteří dají jen pár korun, ale i to opravdu pomáhá,“ vysvětlil hokejista pro CNN Prima NEWS.

Legenda New Jersey Devils se také postarala o malé překvapení, které ovšem s vodou nesouviselo. Jeden z malých fanoušků mu při společném focení prozradil, že je fotbalista. „Dobře děláš, já se taky radši koukám na fotbal než na hokej,“ překvapil Patrik Eliáš. Své vyznání k fotbalu ale poté trochu zrelativizoval. „Manželka mi vždycky vyčítá, že bych se díval klidně i na závody ve spaní, hlavně když vím, že jsou to závody,“ dodal.

To ale samozřejmě neznamená, že by Patrik Eliáš na hokej zanevřel. Stále spolupracuje se svým bývalým týmem New Jersey Devils, nově také působí jako poradce v pražské hokejové Slavii, která se na poslední chvíli zachránila v 1. hokejové lize. „Mám obrovskou radost, že se nám podařilo se na konci sezóny zvednout a dokonce postoupit do play off. Věřím, že příští rok to bude ještě lepší,“ uvedl Patrik Eliáš.

Tagy:
nemocnice pitná voda Bhútán sbírka hokej Patrik Eliáš fotbal Česko New Jersey Devils Dětský fond Organizace spojených národů ESG Liběna Rochová-Svobodová