Místo přípravy svatby boj o život. Trojnásobná matka Lucie hledá naději v nákladné léčbě

Narození dětí, zásnuby a přípravy na stěhování. Před Lucií, trojnásobnou maminkou, stála do začátku léta 2023 budoucnost plná radosti, tu však překazila náhlá diagnóza: rakovina prsu. Místo chystání svatby tak diář zaplnily lékařské návštěvy. Lucie má za sebou náročnou léčbu, operaci, při níž přišla o obě prsa a většinu axilárních uzlin, její boj však nekončí. Rozšíření metastáz do dalších orgánů v těle je vysoce pravděpodobné, naději však představuje nejšetrnější imunoterapie na světě. Pojišťovna léčbu v zahraničí nehradí, do akce tak vložila Luciina blízká přítelkyně a založila sbírku na platformě Donio.

„S mojí úžasnou kamarádkou Luckou, maminkou tří dětí, se známe od střední školy, osudy nás však svedly dohromady až s příchodem našich dětí. Prožívaly jsme společné starosti i radosti spojené s jejich růstem. Potloukaly jsme se životem, až potkala úžasného chlapa,“ líčí na platformě Donio kamarádka Kamila Lucčin příběh.

ČTĚTE TAKÉ: Venda trpí Loweho syndromem, 44 let o něj pečuje matka. Teď shání finance na nutnou léčbu

Lucie se zasnoubila a s partnerem začala plánovat společnou budoucnost. „Narodila se jim zdravá, krásná dcera. Koupili starý dům, který začali opravovat, aby se co nejdříve mohli přestěhovat do svého společného domova. Když už se zdálo, že nemůže být vše lepší, přišla nemoc – agresivní rakovina prsu. Během okamžiku se vše změnilo,“ pokračuje přítelkyně.

Naděje čeká za hranicemi

Lucie tak místo plánování svatby a stěhování do nového domova v diáři zapisovala jednu lékařskou návštěvu za druhou. „Rakovina prsu se objevila začátkem léta minulého roku. Lucka prošla řadou chemoterapií, které trvaly přes pět měsíců. Poté následovaly operace, při kterých přišla o obě prsa a většinu axilárních uzlin, kde se i přes podstoupenou léčbu prokázaly metastázy,“ líčila Kamila.

Teď Lucii čeká radioterapie a následná léčba. „Jelikož byl nádor velmi agresivní a prognóza metastáz do vzdálených orgánů je vysoce pravděpodobná, může pomoci zlepšit její stav terapie dendritickými buňkami (DCT). Ta je dostupná pouze v zahraničí, a to v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Litvě a není hrazená ze zdravotního pojištění,“ vysvětlila.

DCT je nejšetrnější a nejpřirozenější imunoterapie proti rakovině. „Podporuje tělo v tom, aby samo rakovinu porazilo. Přeprogramuje imunitní buňky těla, aby dokázaly rozpoznat a napadnout nádorové buňky bez negativního dopadu na zdravou tkáň. Těmito procesy si tělo vytváří paměť, podobně jako očkování. To pomáhá proti návratu rakoviny a jejímu šíření do dalších orgánů,“ přiblížila kamarádka.

Vzhledem k tomu, že léčba není hrazena pojišťovnou, rozhodla se Kamila založit pro svou přítelkyni sbírku na platformě Donio. „Finanční prostředky bychom využili na zmíněnou léčbu DCT v Německu nebo Litvě a s tím spojené cestovní náklady. Dále na vitamínové infuze a doplňkovou léčbu. Jelikož to bude za chvíli rok, co Lucka podstupuje náročnou léčbu a tělo začíná být unavené, je tohle nadějná pomoc vedoucí k uzdravení, popřípadě zlepšení celkového zdravotního stavu,“ zdůraznila.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: K ovládání počítače mu stačí myšlenka. Pacient s ALS testuje revoluční implantát

Pokud by se podařilo vybrat více finančních prostředků, byly by využity na běžný provoz domácnosti. „Jelikož se Lucka od stanovení diagnózy nemohla naplno věnovat péči o roční dceru, musel tuto starost zastat partner, který do té doby rodinu finančně zajišťoval. Tudíž rodina přišla o veškeré úspory,“ dodala Kamila.

ČTĚTE TAKÉ: Vzácná nemoc brání malému Damiánkovi v chůzi. Pomoci mohou ortézy, pojišťovna je však nehradí

Pokud i vy chcete Lucii pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. „Moc bych si přála, aby se Lucce podařilo uzdravit a naplno si užívat svoje děti, vidět je vyrůstat a žít po boku svého partnera. V tomto jí může dopomoci zmíněná léčba,“ doplnila kamarádka.

Tagy: