Po nehodě skončila Zdeňka ve vigilním kómatu. Maminka o ni pečuje sama, prosí o pomoc

Vážná nehoda obrátila život Zdeňce a její stejnojmenné mamince. Dívka skončila ve vigilním kómatu, lékaři jí nedávali šanci na přežití. Po roce a půl se však Zdeňčin stav natolik stabilizoval, že ji maminka mohla vzít domů, kde o ni sama pečuje. Krušné časy pokračovaly: kvůli diagnóze nemá dívka nárok na placené rehabilitace, a tak musí matka sama shánět pomoc. Naděje svitla skrze rehabilitace na Slovensku, provádějí se však u soukromníka a jsou velmi nákladné. Z toho důvodu vznikla na platformě Znesnáze sbírka, která má oběma ženám pomoci.

„Jmenuji se Zdeňka. Je mi 62 let a jsem máma dvou dospělých dětí – syna a dcery. Celý život jsem pracovala v dělnických profesích. Můj život se otočil naruby, když se Zdenička po vážné autonehodě ocitla ve vigilním kómatu,“ představuje se maminka dívky na platformě Znesnáze.

ČTĚTE TAKÉ: Na výchovu čtyřčat a školáka zůstala Helena sama. Manžela jí vzala nemoc, vznikla sbírka

Vzhledem k tomu, že je rozvedená, pečuje o dceru sama. „Když Zdeničku odoperovali, přišli za námi lékaři. Z tváří jsem vyčetla, že je to velmi zlé. Zdeničce téměř nedávali šanci na přežití. Ona se ale nevzdávala a bojovala o život. Byla to velmi náročná doba. Bála jsem se každého telefonátu. Třesoucíma rukama jsem přijímala hovory. Každý den jsem za Zdeničkou jezdila, hladila ji, vyprávěla a mazlila ji, jen aby věděla, že jsem u ní,“ pokračuje.

Připadala si naprosto bezradná

Dlouhá cesta nakonec po roce a půl vyústila v to, že Zdeňka mohla dceru vzít domů, kde se o ní stará. „Péče jsem se moc bála. Lékaři a odborníci nad Zdeničkou lámali hůl. Nikdo mi téměř s ničím neporadil, neřekl, jak dál. Připadala jsem si absolutně bezradná. Nezbývalo mi nic jiného, než za ní bojovat – navzdory veškeré pasivitě z různých stran. To je boj, který nikdy žádná máma nevzdá,“ zdůrazňuje.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Sama zařídila rehabilitace u soukromníků, které jsou však velmi nákladné. „Naučila jsem se od nich spoustu užitečných věcí, které Zdeničce pomáhají v každodenním fungování, ale i v malých krůčcích vpřed. Vše důležité jsem si musela sama najít. Vyhledávala jsem rodiny s podobným osudem, protože měly nejcennější informace a velmi užitečné rady. Dnes už spoustu věcí vím,“ podotýká Zdeňka.

Náročné období pro obě ženy nekončí. „Vzhledem k tomu, že má Zdenička stanovenou diagnózu vigilní kóma, nemáme žádný nárok na rehabilitace, byť nám je doporučují,“ uvádí matka. Její dceru navíc žádné zdravotní zařízení nepřijalo.

„Pak mi jeden lékař doporučil rehabilitační centrum v Piešťanech na Slovensku. Zavolala jsem tam a konečně nám svitla naděje. S dcerkou jsme tam byly osmkrát. Je to ale soukromé zařízení, vše se tedy hradí. Pojišťovna na to neslyší. Zdeničce to velmi prospívá, jsou vidět znatelné kroky, které jsou pro celou rodinu pozitivním přínosem a velkou nadějí na zlepšení celkového stavu mé dcerky,“ líčí Zdeňka.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské armádě pomáhají aukce i tomboly. Mladá influencerka přišla s účinnou strategií

Pobyt na čtrnáct dní vyjde na zhruba 200 tisíc korun – a financí v rodině ubývá. Proto se Zdeňka rozhodla založit sbírku na platformě Znesnáze. „Nejen pobyt v rehabilitačním centru, ale i zajištění fyzioterapeutů pro Zdeničku je velmi nákladné. A jsou zde i další nestandardní potřeby, které Zdenička potřebuje. Taktéž platím asistentku, která je u dcery, když si potřebuji oběhnout úřady a podobné věci,“ vysvětluje.

Veškerý výtěžek, který se podaří ve sbírce vybrat, bude využit na rehabilitace i asistence pro Zdeničku.

Pokud i vy chcete oběma ženám pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. „Prosím, pomozte mi jako samoživitelce vše zvládat, situace je opravdu náročná, ale dceřiny malé pokroky mě utvrzují v tom, že určitě má cenu za ni bojovat,“ dodává maminka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: K ovládání počítače mu stačí myšlenka. Pacient s ALS testuje revoluční implantát

Tagy: