INTERVIEW, Iveta Fabešová - 20.8. v 17:30
Doba věnečků za 20 korun už měla skončit dávno. Nevěřím, že takový věneček například může obsahovat pravou vanilku. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to řekla cukrářka a autorka kuchařek Iveta Fabešová. Té se před rokem její sen o podnikání v gastronomii přetočil vzhůru nohama. Ale nyní už je pro ni situace jiná.
Vystudovala sociální pedagogiku a pracovala v kanceláři. Vše se ale změnilo, když přišla soutěž se Zdeňkem Polhreichem. „Najednou jsem strávila měsíc v kuchyni, kde jsem si uvědomila, že gastronomie je má celoživotní láska,“ vzpomínala Fabešová.
Její podnikání nastartovalo manželství, pozastavil ho pak probíhající rozvod. „Tvořil (manžel, pozn. redakce) 50 procent tandemu. V původním fungování jsem měla na starosti výrobu a můj tehdejší partner provoz a ekonomickou a finanční stránku byznysu,“ vysvětlila cukrářka.
Společně dali dohromady čtyři podniky. „Všechny provozovny byly a pořád jsou psány na společnost mého muže, která vznikla ještě před manželstvím, takže mi z toho nic nepatřilo. Morálně ano, ale právně ne. Bylo mi stroze oznámeno, že to mám opustit a nebylo moc, co řešit. Ze dne na den jsem přišla o všechny provozovny, cukrářskou akademii a musela jsem začít znovu,“ řekla Fabešová.
Ze čtyř kaváren nakonec zbyla jedna. Cukrářka totiž nyní otevřela provozovnu v pražské Werichově vile. Manžel zbylé tři kavárny nadále provozuje. Na povrch se proto klade otázka, jak se od sebe odliší a jak je to s recepty. „Vzhledem k tomu, že na receptury neexistují autorská práva, není moc způsobů, jak přinutit stranu, aby je nepoužívala. Autorská práva jsou nejspíš jen na vizuál. Jsem ale člověk, který energii raději věnuje do tvorby jiných věcí. Dennodenně se potkávám se zákazníky, kteří se ptají, jestli jsme nějak propojení. Nikoliv,“ sdělila Fabešová.
Éra věnečků za dvacku
„Dneska to vnímám tak, že to je asi jedna z nejlepších věcí, co se mi mohla stát, protože jsem v tom sama za sebe. Jsem ve věcech svobodnější přesně tak, jak bych je chtěla dělat. Skoro před rokem jsem měla pocit, že se mi změnil svět, ale mám za sebou obrovskou cestu, na které si spoustu věcí uvědomíte,“ uvedla cukrářka.
Její zákusky stojí kolem 150 korun. „Pamatuji si, že spousta dodavatelů si ťukala na čelo a říkala, že nám za zákusky nikdo peníze nedá. Nedáváte si to ale každý den. Je to spojeno i se zážitkem a emocí. Podle mě doba věnečků za 20 korun měla být dávno pryč. Nevěřím tomu, že věneček za 20 korun bude obsahovat vanilku, to je nereálné. Jestli to někdo dělá, asi vydělává peníze někde jinde a má to jako koníček,“ dodala Fabešová.