Největší zdražování za posledních deset let. Kde všude si Češi připlatí?

Lidé musí kvůli neustálému zdražování sahat stále hlouběji do kapsy. Zdražují základní potraviny jako mléko či vajíčka, k největšímu nárůstu za posledních deset let však došlo u průmyslových výrobců, což se rovněž projeví v peněženkách všech spotřebitelů. Nadále rostou ceny energií či například ropy. Ekonomové navíc nejsou příliš optimističtí a předpovídají, že zvyšování cen bude pokračovat.

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červnu stouply meziročně o 6,1 procenta, což byl nejvýraznější růst za posledních deset let. V úterý to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Rostly i ceny v dalších odvětvích. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 5,8 procenta, ceny stavebních prací o 4,1 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 0,9 procenta.

„Prudký růst cen ovlivňuje zemědělskou, průmyslovou i stavební výrobu. To se pochopitelně projeví i v růstu koncových cen pro spotřebitele. Je tak zřejmé, že doba plná zdražování rozhodně nekončí,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Růst cen bude také podle analytika ČSOB Petra Dufka v nejbližší době pravděpodobný. „Ceny teprve postupně reagují na předchozí zdražování vstupů na zahraničních trzích, a navíc bude třeba začít počítat i s vyššími náklady na energie. Spoléhat nelze ani na zlepšení situace na ropném trhu, protože aktuálně schválené navýšení produkce nebude na obrat cen ropy zdaleka stačit,“ uvedl.

Zdražují vejce i mléko

V červnu došlo k meziročnímu růstu cen v rostlinné výrobě o 9,0 procenta. Vyšší byly hlavně ceny obilovin o 10,7 procenta a olejnin o 15,8 procenta. V živočišné výrobě vzrostly ceny o 2,0 procenta, přičemž znatelně vyšší byly ceny mléka, skotu a vajec. Jelikož se jedná o základní suroviny sloužící k výrobě celé řady potravin, lze očekávat tlak na růst cen v supermarketech.

Vzhledem k rostoucí poptávce se ceny výrobců podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče snadněji promítnout i do koncových cen. „Vývoj cen výrobců je tak signálem pro ČNB, aby pokračovala ve zvyšování svých úrokových sazeb,“ sdělil.

Ceny průmyslových i zemědělských výrobců rostou vytrvale již několik měsíců. Zatímco loni, kdy svět zasáhla pandemie nemoci COVID-19, ceny v zemědělství po celý rok meziročně klesaly, letos už od března rostou. Také ceny v průmyslu loni zaznamenaly řadu propadů, ale v tomto roce stoupají vytrvale už od února. Dosáhly tak největšího nárůstu za posledních deset let.

Rostou i ceny stavebních prací

„Tento výrazný růst byl ovlivněn především cenami v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků a v navazujícím odvětví chemických látek a výrobků, kde se ceny meziročně zvýšily o 39,6 procenta,“ sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

V neposlední řadě byl zaznamenán růst cen u stavebních prací o 4,1 procenta. Ten byl navíc doprovázen zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 9,5 procenta. Kombinace rostoucích cen stavebních prací a stavebních materiálů bude tlačit na další růst cen nemovitostí.

Tagy: