Erdogan zvítězil v tureckých prezidentských volbách, gratulovali mu Zelenskyj i Putin

Erdogan se prohlásil za vítěze prezidentských voleb.

Prezidentské volby v Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvítězil v prezidentských volbách a poděkoval voličům za to, že mu svěřili odpovědnost vládnout zemi dalších pět let. Po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů si připsal zhruba 52,1 procenta hlasů, vítězství současného prezidenta potvrdila turecká ústřední volební komise. Oznámil to šéf komise Ahmet Yener. Erdogan porazil kandidáta skupiny opozičních stran Kemala Kiliçdaroglua.

Erdogan už poděkoval voličům za odevzdané hlasy a řekl, že mu Turci svěřili odpovědnost vládnout zemi dalších pět let. Kiliçdaroglu označil volby za nejvíce nespravedlivé za léta, ukázaly však podle něj vůli lidu změnit autoritářskou vládu. Erdoganovi k volebnímu vítězství už poblahopřáli mimo jiné ruský prezident Vladimir Putin, maďarský premiér Viktor Orbán či francouzský prezident Emmanuel Macron, i když oficiální konečné výsledky voleb ještě oznámeny nebyly. Blahopřání připojil i expremiér Andrej Babiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klíčový prvek protiofenzivy. Ukrajinci štábu CNN ukázali, co umí obávaný „kat dronů“ Gepard

Neoficiální průběžné výsledky zveřejňované jednotlivými médii se dlouho poměrně výrazně lišily. Opozici blízká agentura ANKA a opoziční televize HalkTV přisuzovaly po sečtení více než poloviny hlasů těsné vedení Kiliçdarogluovi. Po sečtení více než 90 procent hlasů ale i ony Erdoganovi přisuzovaly průběžné vítězství.

Erdogan v neděli prohlásil, že Turci mu svěřili odpovědnost za vládnutí zemi po dalších pět let. Jediným vítězem druhého kola prezidentských voleb je podle něj Turecko. Prezident, který promluvil ke svým příznivcům v Istanbulu, lidem poděkoval za odevzdané hlasy a zdůraznil, že volební střet s Kiliçdarogluem zvládl díky jejich podpoře. „Děkuji každému příslušníku našeho národa za to, že mi svěřili odpovědnost znovu vládnout této zemi v příštích pěti letech,“ cituje tureckou hlavu státu agentura AP.

Poražený kandidát Kiliçdaroglu v ankarském sídle své strany slíbil, že bude pokračovat ve svém boji a volby označil za „nejvíce nespravedlivé za léta“. Výsledky však podle něj ukázaly vůli lidu změnit autoritářskou vládu. Vyjádřil také smutek nad tím, jaké potíže údajně Turecko čekají.

Účast ve volbách

Voleb se mohlo zúčastnit na 61 milionů oprávněných voličů. Nakonec se k volebním urnám dostavilo zhruba 83 procent. V prvním kole byla volební účast na 87 procentech. Před dvěma týdny ale Turci volili také parlament, který ovládla Erdoganova koalice.

Erdogan povede zemi s 85 miliony obyvatel dalších pět let. V jejím čele už stojí dvacet let, nejdříve jako premiér, pak jako prezident, a jeho vláda je podle pozorovatelů stále autoritativnější a vyznačuje se také asertivní zahraniční politikou a neortodoxní hospodářskou politikou.

Kiliçdaroglu, přezdívaný turecký Gándhí, sice po nečekaně výrazné porážce z prvního kola přitvrdil tón v kampani, ale i mnozí jeho voliči uznávají, že šance mu ubíral také nedostatek charismatu. Radikálnější se po prvním kole voleb opoziční lídr snažil být v migrační politice, když slíbil vrátit domů miliony migrantů, zejména syrských, což mu mnozí vyčetli.

Mezi prvními Erdoganovi k vítězství dnes poblahopřál ruský prezident Vladimir Putin. „Volební vítězství bylo přirozeným výsledkem vaší obětavé práce jakožto hlavy Turecké republiky, jasným důkazem podpory tureckého lidu vašemu úsilí o posílení státní suverenity a provádění nezávislé zahraniční politiky,“ uvedl šéf Kremlu v gratulaci tureckému protějšku.

Putin při té příležitosti zdůraznil důležitost společných projektů, například nové jaderné elektrárny v Akkuyu, kterou dokončuje ruský Rosatom.

Maďarský premiér Orbán rovněž na Twitteru Erdoganovi poblahopřál k „nespornému vítězství“. Blahopřání zaslal například i francouzský prezident Macron, katarský emír Tamim bin Hamad Sání či egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Německý kancléř Scholz Erdoganovi poblahopřál a uvedl, že se nyní mohou „s novým elánem“ pustit do společných témat.

Erdoganovi poblahopřál i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vyjádřil naději v posílení vztahů mezi Ukrajinou a Tureckem. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva Erdoganovi popřál dobré volební období.

Předseda Evropské rady Charles Michel poblahopřál Erdoganovi ke znovuzvolení na Twitteru. „Těším se na to, že s vámi budu v nadcházejících letech opět spolupracovat na prohloubení vztahů mezi EU a Tureckem,“ napsal Michel.

Mluvčí českého prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková uvedla, že Pražský hrad se v neděli k výsledkům voleb v Turecku vyjadřovat nebude. Výsledky voleb zatím nekomentovali ani premiér Petr Fiala, ani české ministerstvo zahraničí. Předseda opozičního hnutí ANO, expremiér Andrej Babiš, na Twitteru Erdoganovi pogratuloval a dodal, že ‚Turecko si v těchto náročných časech nemohlo zvolit moudřeji‘.

Tagy: