Klíčový prvek protiofenzivy. Ukrajinci štábu CNN ukázali, co umí obávaný „kat dronů“ Gepard

Ukrajinci s protiletadlovým tankem Gepard

Reportérovi CNN se podařilo získat přístup k některým zásadním prvkům ukrajinské protivzdušné obrany, jako jsou americké protiletadlové systémy Patriot nebo německé tanky Gepard. Právě ty jsou klíčové nejen pro odvrácení útoků na civilní cíle, ale také pro ochranu ukrajinských jednotek při plánované protiofenzívě.

Německý protiletadlový tank Gepard je na Ukrajině známý jako kat íránských dronů. „Čas je rozhodující. Mohou se objevit najednou tři nebo čtyři různé cíle a my je potřebujeme postupně zneškodnit. Počítačový systém to pro střelce dělá tak jednoduché, jak jen to je možné,“ uvedl pro CNN ukrajinský voják Oleh, který stroj obsluhuje.

ČTĚTE TAKÉ: Jako tisíc říznutí nožem a Rusové odhalí slabiny. Americký generál popsal taktiku Ukrajinců

Ukrajinská armáda poskytla CNN záběry, na nichž Gepardy ničí drony. Na některých je dokonce vidět úspěšné sestřelení z moře vypálené rakety.

Tyto tanky jsou součástí stále efektivnější, a především Západem zásobované protivzdušné obrany, kterou tvoří systémy krátkého, středního i dlouhého dosahu, včetně amerických Patriotů. Kyjev i Washington tvrdí, že se jimi daří sestřelovat i ruské hypersonické střely Kinžal, o nichž Rusové tvrdili, že jsou nezničitelné.

Klíčový prvek protiofenzivy

„Máme k dispozici vybavení, které je schopné ničit jak střely Kinžal a balistické rakety, tak rakety vypálené z moře a drony. Úspěšnost sestřelení se konstantně zvyšuje a teď je více než 80procentní,“ řekl Serhij Najev, velitel společných sil ozbrojených sil Ukrajiny.

Je zřejmé, že právě protivzdušná obrana bude jedním z klíčových prvků protiofenzivy. Obránci tvrdí, že si její důležitost plně uvědomují, a to nejen kvůli obraně infrastruktury a muničních skladů, ale i krytí postupujících jednotek. „Nepřítel nasadí veškeré dostupné prostředky, aby náš postup zastavil. Úspěch při naší snaze osvobodit další území bude záležet na kvalitní protivzdušné obraně,“ dodal Najev.

A životy obyčejných lidí na ní závisí také. V pátek Rusové ostřelovali nemocnici v ukrajinském Dnipru, což si vyžádalo čtyři mrtvé a dvě desítky zraněných. Ukrajinci doufají, že se jim podobné útoky bude dařit odvracet.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva dron Ukrajina USA Kyjev protivzdušná obrana Dněpropetrovsk Washington, D.C. ruská invaze na Ukrajinu