Evropu čeká mimořádně horké a suché léto. Tropické teploty zasáhnou Česko už tento týden

Děti v teplém počasí

Horké léto v Evropě

Evropu čeká mimořádně horké a suché léto. Na svých webových stránkách o tom informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Příčinou je změna klimatu. Ačkoliv je teď počasí nad Evropou spíše chladné, meteorologové z WHO už teď vydali doporučení, jak v horkém počasí předejít zdravotním problémům.

„Evropské meteorologické služby očekávají teplejší a sušší léto. Vzhledem k tomu, že se předpokládá, že kvůli změnám klimatu budou lidé výrazně více vystaveni vlnám horka, WHO vyzývá všechny země, aby přijaly opatření k zamezení nepříznivých dopadů na lidské zdraví,“ napsala organizace na svém webu.

„Vysoké teploty každoročně ovlivňují zdraví mnoha lidí, zejména starších osob, kojenců, lidí pracujících venku a chronicky nemocných. Horko může vyvolat vyčerpání nebo úpal a zhoršit stávající onemocnění, jako jsou kardiovaskulární, respirační a ledvinová onemocnění,“ uvedli odborníci z WHO. Podle jejich dat v uplynulých 50 letech přišlo v evropském regionu v důsledku extrémních teplot o život téměř 150 000 lidí.

Světová zdravotnická organizace proto vydala doporučení, na které by měl během horkých letních dnů dbát každý člověk. „Udržujte svůj domov v chladu. Využívejte noční vzduch k ochlazení svého domova. Chraňte se před horkem a nevykonávejte namáhavou činnost. Zdržujte se ve stínu a nenechávejte děti ani zvířata v zaparkovaných vozidlech. Udržujte své tělo v chladu a hydratované. Používejte lehké a volné oblečení a ložní prádlo, sprchujte se nebo se koupejte v chladné vodě, pravidelně pijte a vyhýbejte se alkoholu a kofeinu,“ doporučili odborníci.

Do Česka by tropické teploty měly dorazit už tento pátek. Další týden se ovšem zase ochladí. „Předpokládáme, že období od 23. května do 19. června bude teplotně průměrné. V prvním týdnu se budou minimální noční teploty pohybovat většinou kolem 11 °C, na konci týdne jen kolem 5 °C. Maximální denní teploty budou zpočátku kolem 21 °C, na konci týdne jen kolem 15 °C. Další dva týdny budou průměrné. Jako nejteplejší vychází předposlední týden v období s průměrem nejvyšších denních teplot kolem 23 °C,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav na svých webových stránkách.

Předpověď na nadcházející dny

V pondělí bude zpočátku polojasno, na severovýchodě země oblačno až zataženo a místy se objeví přeháňky nebo déšť. Během dne bude převážně oblačno, na severu je třeba počítat také s bouřkami. K večeru začnou srážky a oblačnost ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 °C, na jihozápadě naměříme pouhé 2 °C. Ojediněle se objeví také přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 15 až 19 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

V úterý bude zpočátku polojasno, postupně až oblačno a místy se objeví déšť nebo přeháňky. Ojediněle se vyskytnou také bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 20 až 24 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o síle 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Ve středu očekávejme zataženou oblohu. Na většině území se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty podle meteorologů klesnou ke 12 až 8 °C. Během dne teploměry naměří mezi 22 až 26 °C.

Ve čtvrtek ČHMÚ předpovídá většinou polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky nebo bouřky. Na jihu a východě země se srážky objeví jen místy. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 24 až 28 °C.

Pátek bude podle meteorologů nejteplejším dnem tohoto týdne. Teploměry naměří až tropických 30 °C. Po většinu dne bude ovšem oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky.

Také víkend bude ve znamení přeháněk a oblačného počasí. „Bude oblačno až zataženo, objeví se také déšť nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty zpočátku 24 až 28 °C, postupně klesnou k 19 až 23 °C,“ uvádí ČHMÚ na svém webu.

Tagy: