Ulož.to omezilo sdílení souborů. Problémem jsou však i uživatelé, ukazují případy od soudu

Web Ulož.to omezuje sdílení souborů.

Konec nelegálního sdílení obsahu

V Česku populární web Ulož.to omezil sdílení souborů. Reagoval tím na již téměř rok platnou novelu autorského zákona, která se vztahuje i na provozovatele nejrůznějších internetových úložišť. Pravidla původem z Evropské unie mají zamezit protiprávnímu šíření knih, filmů nebo seriálů. Kromě webů pro sdílení obsahu jsou však z hlediska autorských práv problematičtí i samotní uživatelé, kteří dané soubory šíři. Česká justice v posledních měsících řešila několik takových případů.

Webů s volně přístupnými tituly ke stahování je v Česku mnoho. Nositelům práv se ale v poslední době daří prosazovat soudní zákazy šíření konkrétních seriálů a jiných děl na těchto webech. V závěru minulého týdne tuto možnost omezil jeden z těch nejznámějších – Ulož.to. „Uživatelé jej primárně používali pro sdílení atraktivního, autorsky chráněného obsahu. Je důležité podotknout, že tímto nelegálním, pirátským sdílením přicházejí tvůrci o část odměny,“ popsala Marie Fianová z Asociace komerčních televizí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dětské porno často šíří nevědomky sami rodiče, varuje expert. Zdůraznil, na co si dát pozor

Provozovatel nyní tvrdí, že se z úložiště stane takzvaný cloud. Tam si sice člověk bude moct uložit jakýkoliv dokument, ale ten nikomu jinému přístupný nebude. „V tuhle chvíli je ještě brzo hodnotit, jak se to projeví v chování uživatelů i v praxi,“ řekla Fianová.

Zásadní změny by měly čekat i další podobné weby, protože v únoru začnou i v Česku platit nová pravidla o digitálních službách. „Jde o evropské nařízení, které platí bezprostředně na celém území EU. Úprava přináší mnoho nových povinností pro poskytovatele těchto služeb,“ vysvětlil advokát a expert na autorské právo Tomáš Dobřichovský.

Poskytovatelům služeb budou hrozit při porušení pravidel pokuty. Trest ale hrozí i lidem, kteří dávají filmy nebo seriály na internet. Stejně jako se to stalo seniorovi z Vysočiny, který dal za pět měsíců na internet téměř 100 titulů. „Chtěl bych lidem říct, aby byli opatrní a uvědomili si, že někdo má autorská práva a tím znehodnocují jeho dílo,” řekl později senior.

Podobný případ řešil v říjnu i kladenský soud v kauze, kdy nositelé autorských práv uplatnili náhrady škody přes 100 milionů korun. Šestatřicetiletý muž se k šíření filmů a seriálů prostřednictvím Ulož.to přiznal. Dostal tříletý trest vězení se čtyřletou podmínkou a musí podle svých sil nahradit škodu. O tom, že by dělal něco nezákonně, prý nevěděl.

Tagy: