Evropská unie schválila balík sankcí proti Rusku. Na seznamu jsou banky i ministr obrany

Vlajka Evropské unie

Evropská unie schválila balík sankcí

Velvyslanci zemí Evropské unie ve středu schválili balík sankcí proti Rusku, na jehož obrysech se unijní státy dohodly v úterý. Sdělil to diplomatický zdroj. Na sankčním seznamu nově figurují dvě desítky vysoce postavených činitelů, je mezi nimi například ministr obrany Sergej Šojgu. Postihy se týkají i více než tří stovek poslanců dolní komory ruského parlamentu, kteří hlasovali pro uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny.

Sankce zasáhnou také velké banky, omezují přístup ruského režimu na finanční a kapitálový trh EU a míří rovněž na obchod s neuznanými republikami na východě Ukrajiny. Vlády členských zemí by měly sankce formálně písemně potvrdit během několika hodin.

Unijní státy se na sankcích připravených v koordinaci se Spojenými státy a dalšími partnery shodly den poté, co ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost donbaských separatisty jednostranně vyhlášených republik, čímž podle Západu porušil mezinárodní právo. Celkový počet ruských činitelů, kterých se dotkne zákaz cest do unijních zemí či zmrazení majetku na území EU tak překročí pět stovek.

Na seznamu, který unie postupně rozšiřuje od ruské anexe Krymu v roce 2014, se dnes ocitlo také několik subjektů včetně bank VEB a Promsvjazbank.

Tagy: