Sankce proti 351 Rusům. Ukrajina potrestá i politiky, kteří byli pro uznání nezávislosti

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Proruští separatisté na východě Ukrajiny vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Ukrajinský parlament schválil sankce proti 351 Rusům, včetně zákonodárců, kteří podpořili uznání nezávislosti separatistických regionů na východě země a vyslání ruských vojáků do regionu. Ve středu to oznámila agentura Reuters, podle níž se postihy mimo jiné zakazují vstup na Ukrajinu, odepírají přístup k majetku, kapitálu či nemovitostem

Postihy podle webu RBK Ukrajina míří zejména na poslance ruské Státní dumy, kteří před časem požádali prezidenta Vladimira Putina o uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny.

Dále navrhované sankce cílí na členy ruské Rady federace, tedy horní komory parlamentu, kteří schválili uznání takzvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

Postihy má na ruské činitele uvalit Rada národní bezpečnosti a obrany (SNBO), která je nejvyšším bezpečnostním orgánem země.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí rozhodl o uznání nezávislosti dvou samozvaných „lidových republik“, které před několika lety vyhlásili proruští separatisté na východě Ukrajiny a které se nacházejí na území Doněcké a Luhanské oblasti. Obě komory ruského parlamentu následně jeho rozhodnutí potvrdily. Šéf Kremlu zároveň oznámil vyslání ruských vojáků do těchto regionů v rámci „mírové mise“.

Tagy: