Evropským autem roku 2021 je Toyota Yaris. Škoda Octavia neměla šanci

Na pustém výstavišti Palexpo ve švýcarské Ženevě, kde se do roku 2019 pravidelně konával ženevský autosalon, byl v pondělí vyhlášen vítěz tradiční ankety o Evropské auto roku (COTY) pořádané od roku 1964. Vítězem se stala Toyota Yaris, Škoda Octavia se mezi sedmi finalisty umístila na pátém místě, když porazila Land Rover Defender a Citroën C4.

Toyota Yaris se na listině vítězů prestižní ankety neobjevila poprvé –⁠ porazit všechny soupeře se podařilo už první generaci v roce 2000, další Toyotou, která v soutěži uspěla, byl model Prius v roce 2005. Vyhrát dvakrát s jedním modelem se v minulosti povedlo jen Volkswagenu s Golfem a Renaultu s Cliem.

Potřetí na vrchol

Cesta k vítězství vedla přes hlasování 60 porotců. Každý z nich měl pro finálovou sedmičku k dispozici celkem 25 bodů, které musel rozdělit mezi nejméně pět vozů, a to tak, že žádnému nemohl dát více než deset bodů. Kromě toho musí porotce svou volbu také odpovídajícím způsobem zdůvodnit. Pořadí vozů ve finále evropského auta roku 2021:

1. Toyota Yaris (266 bodů)

2. Fiat 500 Electric (240 bodů)

3. Cupra Formentor (239 bodů)

4. Volkswagen ID.3 (224 bodů)

5. Škoda Octavia (199 bodů)

6. Land Rover Defender (164 bodů)

7. Citroën C4 (143 bodů)

„O vítězi do poslední chvíle nemám ponětí, takže to je i pro mne překvapení,“ říká Jiří Duchoň, jediný český zástupce v mezinárodní porotě, a doplňuje, „Když se v průběhu testování bavím s kolegy, mívám pocit, že je favorit jasný. Třeba předloni jsem to podle neformálních diskusí tipoval na Ford Focus, ale když se vše nakonec sečetlo, skončil čtvrtý a vyhrál Jaguar i-Pace. Když se vše sečte a zanalyzuje, nakonec to ale vždy dává smysl.“

Škoda mezi finalisty poosmé

Česká automobilka Škoda se do finálového výběru dostala už poosmé, ani letos se jí ale nepodařilo překročit svůj stín, když se umístila na pátém místě. Nejlepším výsledkem tuzemského gigantu byla čtyři čtvrtá místa (Octavia I, Fabia I, Roomster a Yeti).

Octavii nepomohl ani český zástupce Jiří Duchoň, který ji při hlasování dal na první místo před Cupru Formentor, Toyotu Yaris, Citroën C4, Fiat 500e, Volkswagen ID.3 a  Land Rover Defender.

Tagy: