Existuje ještě pravá ODS? Strana odráží Babišův útok, s šéfem ANO souhlasí i Tlustý

Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Co říkají politici na kritiku ODS ze strany Babiše?

Samostatná ODS už neexistuje a může za to její šéf Petr Fiala, který ji likviduje. To jsou slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který v pořadu Partie Terezie Tománkové mluvil o koalici Spolu jako o způsobu, jak udržet lidovce a TOP 09 při životě. Takovou kritiku si premiér nenechal líbit. Koalice je podle něj důkazem, že ODS má, na rozdíl od ANO, koaliční potenciál. Babišovi ale dávají za pravdu někteří z bývalých vysoce postavených členů ODS.

Občanská demokracie je nejsilnější stranou vládní pětikoalice. Podle Andreje Babiše už ale prakticky neexistuje. „ODS už nemáme, už je jenom SPOLU. Nejslabší premiér Fiala ji likviduje, ničí ji. Buduje značku SPOLU, protože Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) by se už nedostali do Sněmovny,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: ODS neexistuje, Fiala ji ničí, prohlásil Babiš. Nechte si rady pro sebe, sepsula ho strana

Petr Fiala na jeho slova svého reagoval prostřednictvím SMS zprávy. Důvodem Babišových útoků útoků je podle něj obava z nadcházejících Evropských voleb a silné kandidátky koalice SPOLU.

„Vždycky, když má Andrej Babiš strach, začne kopat kolem sebe. ODS funguje, má výborné zástupce na všech úrovních – od obcí až po vládu. Koalice SPOLU navíc ukazuje, že na rozdíl od hnutí ANO má ODS široký koaliční potenciál,“ napsal na dotaz CNN Prima NEWS předseda vlády.

Někteří z bývalých vysoce postavených členů ODS za premiérem Fialou stojí. Jiní ale jeho kroky kritizují s tím, že současná politika strany je na hony vzdálená té, kterou v minulosti sami prosazovali.

„Původní, pravá ODS už neexistuje. Pokud s tím bude uvedeno do souladu i názvosloví, to znamená, pokud přestane být používán pojem ODS a zbyde jenom SPOLU, tak je to férové vůči voličům,“ uvedl bývalý ministr financí za občanské demokraty Vlastimil Tlustý.

Za Fialou ale stojí například jeho předchůdce ve vedení strany Petr Nečas. „I sněmovní volby prokázaly, že tato koalice je schopna efektivně porazit hnutí ANO. ODS není řízena jedním člověkem jako ANO,“ řekl bývalý premiér.

„ODS je životaschopná, pulzující strana. Zatímco hnutí ANO je hnití, prázdná skořápka a fanklub Andreje Babiše,“ uvedl europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění považuje Petra Fialu za důvěryhodného 19 procent dotázaných, naopak 77 procent Čechů premiérovi nevěří.

Tagy: