Parkanová další miliony nedostane. Za újmu v kauze letadel získala zlomek požadovaných peněz

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) další odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA, které skončilo osvobozujícím rozsudkem. Ministerstvo jí už dříve mimosoudně zaplatilo 1,6 milionu korun, což je podle soudkyně Šárky Henzlové dostačující. Bývalá politička žádala dalších zhruba 8,5 milionu.

Soud uznal, že žaloba Parkanové na ministerstvo byla oprávněná. Úřad jí však podle soudkyně již přiznal částku, která je v porovnání s podobnými případy velmi vysoká.

Někdejší politička podle svého právního zástupce utrpěla majetkovou i nemajetkovou újmu. Od státu žádala náhrady za náklady na obhajobu, odškodné za délku řízení a chtěla dokázat také zásadní dopad procesu na své zdraví. Poslední jmenovanou skutečnost měla žaloba podložit zdravotními zprávami, vyžádala si proto odklad řízení.

ČTĚTE TAKÉ: Pavlův postoj k Číně mohl být ostřejší, řekl Peksa. Asi nevnímáte, reagoval Zaorálek

Nákup čtyř transportních letounů zhruba za 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka následně policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun. Obžaloba jim vytýkala, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek, a že stroje proto byly předražené.

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyně Sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily až v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem. Soudci označili za nesmysl i tvrzení obžaloby, že se Parkanová chtěla zavděčit Topolánkovi, aby ji nevyhodil z vlády. Ministerstvo se poté ženě omluvilo a dobrovolně jí vyplatilo odškodnění 1,6 milionu korun.

Tagy: