Exnáměstek primátora Hlubuček je venku z vazby. Zaplatil za to miliony

Obviněný Petr Hlubuček opustil vazební věznici v Litoměřicích.

Petr Hlubuček byl propuštěn na kauci

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček obviněný v korupční kauze v úterý vpodvečer podle informací CNN Prima NEWS opustil vazební věznici v Litoměřicích. Ve vazbě strávil dva a půl měsíce. Hlubuček je jednou z ústředních postav korupční kauzy Dozimetr, která se týká pražského dopravního podniku. Dál bude stíhán na svobodě. Ve vazbě zůstávají podnikatelé Michal Redl, Pavel Kos a Zakaría Nemrah.

Bývalého náměstka pražského primátora propustili z Litoměřické vazební věznice krátce před 18. hodinou. Hlubuček podle informací reportéra CNN Prima NEWS vrátil vrátil do domu v pražských Lysolajích.

„Podle všeho Petr Hlubuček již dorazil do domu, na otázky ale neodpověděl, protože se do vily dostal zadním vchodem. Tomu nasvědčují i indicie – po náhledu do katastru nemovitostí jsme zjistili, že Hlubučkovi patří i pozemek, který s vilou sousedí. Navíc se k němu dá dostat po jiné silnici, stojí na ní i auto, v němž vazební věznici opustil. Ze zahrady se nesla puštěná hudba a kouř, pravděpodobně z grilování,“ dodal reportér Václav Janata. Vazbu Hlubuček opustil poté, co složil kauci. Podle webu Seznam Zprávy to bylo 6 milionů korun.

„Pokud jde o obavu z ovlivňování vyšetřování, tak pravděpodobně i po dohodě s policií dospěly orgány činné v trestním řízení, tedy státní zástupci, k závěru, že nic takového nehrozí,“ podotkl advokát Tomáš Sokol.

Server iRozhlas v úterý také informoval o tom, že Petr Hlubuček je oficiálně bez majetku. Vilu i dva byty v Praze přepsal Hlubuček na svého partnera Jiřího Karvánka. Ten byty krátce po červnové policejní razii prodal. Dokumenty k převodu nemovitostí ale Hlubuček připravil už v únoru, měsíci, kdy se v médiích začaly objevovat zprávy, že se o Hlubučka zajímá policie.

„Domnívám se, že načasování velmi silně naznačuje, že celá transakce byla nějakým způsobem účelová právě proto, aby neměl pan Hlubuček žádný majetek a aby mu žádný majetek nemohl být zabaven,“ dodal Marek Chromý, vedoucí analytického týmu Transparency International.

Kauza má celostátní dopad

V souvislosti s kauzou Dozimetr bylo obviněno více než deset lidí. Pět z nich včetně Hlubučka skončilo ve vazbě. Podle policie organizovaná skupina, jejíž hlavou byl zlínský podnikatel Michal Redl, systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kauza měla i celostátní dopad. Kvůli styku s Redlem na svůj post rezignoval bývalý ministr školství za STAN Petr Gazdík. Aktuálně čelí kritice i šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan, který jmenoval do funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Petra Mlejnka, který se v minulosti s Redlem také setkával.

Tagy: