Past na Rusy funguje. Do Bachmutu se stahují elitní jednotky, velitelé nechápou, říká expert

Situace u východoukrajinského Bachmutu se výrazně proměnila. Nyní město funguje jako past na ruské zdroje. Na sociální síti Telegram to uvedl vojenský expert Oleksandr Kovalenko. Podle něj sem Rusové i nadále stahují velký vojenský potenciál – nikoliv však na dobytí města, nýbrž na jeho obranu. Tyto vojenské zdroje navíc berou z již tak oslabeného jihu.

„Jsou to dva měsíce, co ukrajinští obránci zesílili útoky na křídlech u východoukrajinského Bachmutu, čímž zahájili proces postupného vytlačování ruských vojáků z oblasti pod městem a později i z města samotného,“ uvedl Kovalenko na svém Telegramu.

Tyto akce podle něj vedly hned k několika pozitivním výsledkům. „Bachmut nejenže neztratil své postavení, ale začal hrát novou roli – a to pasti na ruské zdroje,“ pokračoval odborník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moskva odvezla z Ukrajiny až 700 tisíc dětí. Našly u nás úkryt, zdůrazňuje ruský pohlavár

Zatímco dříve podle Kovalenka Rusové do města směřovali „kolosální zdroje“ kvůli jeho dobytí, nyní je tomu jinak. Do města směřují velký vojenský potenciál kvůli jeho obraně. Tyto zdroje navíc odvádí z již tak oslabeného jihu. „Jinými slovy, past úspěšně funguje,“ uvedl vojenský expert.

Podle něj Rusové ztratili kontrolu nad téměř všemi dominantními vrcholy v okolí, s výjimkou několika oblastí u Kliščijivky. „Ukrajinské síly již od května systematicky rozšiřují své pásmo kontroly u Bachmutu, přičemž už pokrývají klíčové vesnice, které nikdo určitě bezhlavě napadat nebude. Také pronikají do ruské logistiky, která bude v krátké době odříznuta,“ sdělil Kovalenko. „Co je ale nejdůležitější – ukrajinští obránci teď mohou tlačit nejen na jih a sever u města, ale i ve městě samotném. Jinými slovy, ruští velitelé nechápou, který směr útoku je prioritní,“ pokračoval.

„A tak se ve druhém měsíci protiútočných akcí ukrajinských sil u Bachmutu zcela jasně rýsuje sebevražedně-patetické postavení ruských jednotek v tomto sektoru, ale místo toho, aby se sbalily a utekly, stahují sem rezervy. Ano, tím se pohyb zpomaluje, ale nezastavuje,“ dodal odborník.

Na Ukrajině jsou údajně ruské elitní jednotky

O tom, že se Ukrajincům daří u Bachmutu postupovat, informovala už dříve náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ta na konci minulého týdne na Telegramu uvedla, že ukrajinské síly postoupily o kilometr a půl. „Každý metr půdy musí naši (vojáci) nepříteli vyrvat tvrdým bojem,“ napsala. Ukrajinská protiofenziva se podle ní soustředí na postup směrem na Melitopol a Berďansk na jihu Ukrajiny a Bachmut na východě.

Oleh Kalašnikov z 26. dělostřelecké brigády v pondělí informoval, že u Bachmutu byly spatřeny soukromé vojenské jednotky napojené na ruský Gazprom. „Od té doby, co odtud odešli vagnerovci, sem poslali elitní jednotky,“ uvedl podle agentury Unian. Podobná tvrzení znepřátelených stran však nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Jinak to vidí ruští představitelé. Podle tamního ministra obrany Sergeje Šojgua se Rusům i nadále „daří snižovat útočný potenciál ukrajinských sil“. Od začátku své protiofenzivy začátkem června podle něj ukrajinská armáda „nedosáhla svých cílů v žádném směru“.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko vojenský expert ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Oleksandr Kovalenko