Vznikla databáze s nabídkou ubytování v Česku. Uprchlíkům z Ukrajiny ukáže, kde je volno

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v pondělí spustila interaktivní databázi ubytovacích kapacit pro uprchlíky před ruskou invazí na Ukrajinu. Obsahuje seznam zhruba tří tisíc poskytovatelů ubytování v Česku. Není veřejně přístupná, primárně s ní budou pracovat obce s rozšířenou působností, neziskové organizace a vybrané státní instituce, sdělil mluvčí IOM Filip Stowasser.

Databáze Zite Manager má pomoci koordinovat poskytované služby a podpory na ubytování běženců, které se od 1. července změnily na základě novely zákona zvaného lex Ukrajina. Uprchlíkům, kteří mohou pracovat, bude stát hradit nouzové ubytování pět měsíců. Poté si ho musejí platit sami, nebo se musejí přestěhovat. Zdarma ho dál budou mít jen děti, senioři či postižení, tedy zranitelné skupiny. Solidární příspěvek lidem, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě příchozí ubytovali, se přestane od července vyplácet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostrá hádka: Jste proruský dezolát, osočil Přibáň muže. Ten v bojích na Ukrajině přišel o nohu

Na humanitární dávku budou mít nově nárok jen uprchlické domácnosti s příjmem pod životním minimem, dále na náklady na bydlení, které stanovila vláda na 3 000 korun na měsíc a osobu v evidovaném bytě, a také na 2 400 korun jinde.

Databáze bude i pro Čechy

„Databáze má podpořit obce a pomáhající organizace při koordinaci služeb a zajištění ubytování pro uprchlíky a kontrole minimálních standardů ubytoven. Dlouhodobě bude mít také využití pro české občany v bytové nouzi,“ uvedl Stowasser. V interaktivní databázi lze podle něj vyhledávat podle obcí s rozšířenou působností. Její aktualizace a rozvoj bude plně v kompetencích lokálních aktérů. „V tuto chvíli jsou údaje v databázi pro každé ubytovací zařízení čerpány z veřejných zdrojů, od Úřadu vlády, mapování IOM a partnerské sítě,“ dodal mluvčí.

Organizace na pomoc příchozím poukazují na to, že se změnou zákona budou uprchlíci dostávat násobně nižší podporu než české domácnosti. Podotýkají, že cenově dostupných bytů na trhu není dost. Obávají se toho, že řada běženců skončí bez bydlení. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve uvedl, že by to mohlo být 10 tisíc osob. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má úprava posílit odpovědnost uprchlíků za vlastní život v Česku.

Podle dokumentu ministerstva práce, o němž informoval server Seznam Zprávy, by o dočasné bydlení mohlo přijít 38 až 50 tisíc osob. Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček minulý týden varoval, že desetitisíce ukrajinských uprchlíků se od července kvůli změnám pravidel ocitnou v nejistotě. Mnozí uprchlíci pak podle Křečka nezvládnou zaplatit ani základní potřeby jako bydlení a jídlo.

K 18. červnu mělo v Česku vízum k ochraně 344 800 lidí z Ukrajiny, třetinu tvoří děti a senioři. Humanitární dávku v květnu dostalo 71 700 lidí. Práci mělo asi 101 600 uprchlíků.

Tagy: