Moskva odvezla z Ukrajiny až 700 tisíc dětí. Našly u nás úkryt, zdůrazňuje ruský pohlavár

Rusové přiznali, že z Ukrajiny odvedli až 700 tisíc místních dětí.

Válka na Ukrajině (2. 7. 2023)

Rusko z Ukrajiny odvezlo až 700 tisíc dětí. Tvrdí to šéf ruského parlamentního výboru pro zahraniční vztahy a někdejší náměstek na ruském ministerstvu zahraničí Grigorij Karasin. Ukrajinské děti podle něj našly v Rusku „úkryt“. Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) přitom kvůli násilným deportacím ukrajinských dětí vydal zatykač na prezidenta Vladimira Putina i na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

„Až 700 tisíc dětí, které unikly bombardování a ostřelování ve válečných oblastech na Ukrajině, našly v posledních letech u nás úkryt,“ napsal Karasin na sociální síti Telegram. Doplnil, že řada těchto dětí měla do Ruska dorazit s rodiči, sirotci pak se svými vychovateli z dětských domovů.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Hrozba války s Ruskem i nelegální migrace. Před čím varuje Bezpečnostní strategie

„Je všeobecně známo, že na rozdíl od řady evropských zemí se Rusko vždy o děti staralo a chovalo se k nim vřele,“ zdůraznil Karasin. Obvinil přitom Kyjev z nemorálního chování kvůli tomu, že téma ukrajinských dětí v Rusku vytahuje na světlo.

Ukrajina viní Rusko, že děti unáší z jejich domovů. Loni v červenci USA odhadovaly, že Moskva takto násilně deportovala až 260 tisíc ukrajinských nezletilých. Kyjev podle polského deníku Rzeczpospolita eviduje celkem 19 492 případů, kdy mělo dojít k nelegálnímu přemístění ukrajinských dětí do Ruska.

Kyjev se může opřít i o podporu v zahraničí. Tribunál v Haagu dokonce kvůli deportacím dětí vydal mezinárodně platný zatykač na Putina a Lvovovou-Bělovovou. Ta za příkaz ke svému zatčení ironicky poděkovala a za přemísťováním ukrajinských dětí si nadále stojí.

Děti neskrývají lásku k Rusku, tvrdí zmocněnkyně

„Je skvělé, že mezinárodní společenství ocenilo práci na pomoc dětem v naší zemi, že je nenecháváme ve válečných zónách, že je odvážíme, že jim vytváříme dobré podmínky, že je obklopujeme milujícími a starostlivými lidmi. Už na mě byly uvaleny sankce ze všech možných zemí, dokonce i z Japonska, teď je na mě vydán zatykač. Jsem zvědavá, co bude následovat,“ nechala se nedávno slyšet Lvovová-Bělovová pro ruskou agenturu TASS.

Ukrajinci dodávají, že se Rusové pokoušejí odvedené ukrajinské děti „přeučit“ tak, aby například zapomněli na svůj rodný jazyk i národnost. Mnohé děti skončily v ruských pěstounských rodinách, přičemž jim mělo být řečeno, že jejich rodiče jsou mrtví, což podle Kyjeva mnohdy není pravda.

„U dětí, které dostaneme z Ukrajiny k nám do Ruska, někdy cítíme negativní postoj,“ popisovala před časem Lvovová-Bělovová. „Mluví ošklivě o Putinovi, zpívají ukrajinskou hymnu, skandují ,sláva Ukrajině‘. Po nějakém čase se ale jejich nastavení mění. Najednou neskrývají svou lásku k Rusku,“ dodala hlavní tvář ruských deportací ukrajinských dětí.

V dubnu navíc prostřednictvím agentury TASS vzkázala, že z Ukrajiny „nepřišla žádná oficiální žádost o návrat dětí“.

Tagy:
Vladimir Putin Japonsko dítě Moskva Ukrajina soud děti USA Rusko Kyjev Haag Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Marija Lvovová-Bělovová