Expert: Rusové se snaží co nejvíc znepříjemnit Ukrajincům život. Čekáme na další zlom

Rusko se snaží ochromit Ukrajinu, její ekonomiku a schopnost posilovat vojenské kapacity, které má nasazené v boji. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl vojenský historik Tomáš Řepa. Reagoval tak na raketové útoky, které ve čtvrtek dopoledne zasáhly ukrajinská města.

Ve čtvrtek zaútočili Rusové desítkami raket na města po celé Ukrajině. V Kyjevě jejich úlomky dopadly na obytné domy a zranily nejméně tři lidi. Lvov se ocitl z 90 procent bez proudu, v Oděse na jihu země zasáhly úlomky rakety obytný dům, v Charkově na východě dopadly dvě střely do dvou čtvrtí.

„Šířka úderů a počet raket, které Rusové nasadili, odpovídá tomu, že většinou jde o cíle, které nesouvisí s vojenskou, ale energetickou infrastrukturou. Poplach byl opět vyhlášený po celé Ukrajině, a to je opravdu velký stát. Rusové se tím snaží ochromit její ekonomiku i schopnost posilovat vojenské kapacity, které má nasazené v boji,“ uvedl Řepa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nevěří ale, že Rusko se svým plánem uspěje. „S ohledem na zvyšující se efektivitu ukrajinské protivzdušné obrany, která se teď pohybuje kolem 75 až 80 procent, je otázka, zda se jim může vůbec něco takového podařit. Jsem přesvědčen, že ne,“ doplnil historik.

Ať už je strategie Rusů účinná, či nikoliv, Řepa si myslí, že v ní budou pokračovat. „Je to vytrvalá strategie. Myslím si, že se snaží co nejvíc znepříjemnit Ukrajincům život, aby to případně Ukrajinu dovedlo k vyjednávacímu stolu, k čemuž není ochota ani z jedné strany. Možná jde i o psychologický efekt, kdy se snaží dát najevo, že pořád mají kapacity na to, aby Ukrajinu ohrozili jako celek,“ řekl odborník.

Mírová jednání jsou podle něj v nedohlednu. „Obě strany zatím vznášejí nerealistické požadavky. Případný kompromis teď není možný. Ukrajinci věří, že získají celé území, i to, které ztratili v roce 2014 po anexi Krymu. Rusové zase chtějí, aby čtyři ukrajinské oblasti, které ani nekontrolují, byly prohlášeny za součást Ruska. To také není přijatelné. Proto si myslím, že čekáme na další zlom ve válce, který nakonec povede k vynucenému kompromisu nebo nějakému dalšímu řešení,“ uzavřel Řepa.

Tagy: