Experti: Fiala? Perfektní premiér, zrodil se pro to. V boji o Hrad mu ale hrozí Fico efekt

Premiér Petr Fiala (ODS)

360° (525)

Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička musí být prezidentem silná politická figura. Tou by mohl být Andrej Babiš, proti němu je však Petr Fiala. Politický marketér Oto Klempíř uvedl, že současný premiér je perfektní a pro roli předsedy vlády se narodil. Oba se v pořadu 360° však shodli, že kdyby kandidoval na prezidenta, hrozil by mu „Fico efekt“.

Kubičko neuznává politické rychlokvašky. „Mnozí politici, kteří takovou kariéru udělali, by ve volbách na prezidenta neuspěli. Že by Babiš kandidoval? Má to svou logiku. Premiéry byli i Klaus nebo Zeman. Jiní předsedové vlády jako Nečas nebo Sobotka odcházeli z vlády s ostudou, životaschopný nám zbyl jenom Babiš. Proti němu je však Petr Fiala,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Následně doplnil, že právě současný premiér by byl nejsilnější figurou, která by se Babišovi mohla postavit. „Kdyby však kandidoval, tak by to nebylo dobře. Opustil by vládu a mohl by se dostavit ‚efekt Fico‘. Když Robert Fico v pozici premiéra kandidoval na Slovensku na prezidenta, tak ho lidé nevolili. Voliči to zdůvodnili tím, že chtěli, aby zůstal premiérem,“ vysvětlil.

Že by takový scénář mohl nastat v Česku, souhlasil i Klempíř. „Fiala by neměl kandidovat, oslabil by vládu. Navíc by to nemuselo vyjít a byl by z toho zmiňovaný slovenský model. Jako premiér je silný, nevím, jaký by byl v roli prezidenta,“ sdělil. Následně přiblížil, jak se Fiala v roli premiéra proměnil.

„Zdomácněl ve vládních úkolech. Viděl jsem ho na rozhovoru a byl politik o hodně lepší kvality než před rokem. Vstřebal to, naučil se to, narodil se pro to. Chová se perfektně, je to perfektní premiér této země. Nevím ale, zda by byl perfektní prezident,“ dodal. Hlava státu je prý přední herec a figura s omezenými pravomocemi.

Tagy: