Zkusí Kocáb kandidaturu na prezidenta? Když nebude někdo vhodnější, proti Babišovi půjdu

Michael Kocáb

Co Čech, to politik! (524)

Skladatel a bývalý politik Michael Kocáb stále nevylučuje kandidaturu na prezidenta. Záležet podle něj bude na tom, kdo všechno se volby nakonec zúčastní. Kocáb ve vysílání CNN Prima NEWS naznačil obavy z možného vítězství někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO).

Že zvažuje kandidaturu na prezidenta, Kocáb připouštěl již v roce 2019. Podle kurzů sázkových kanceláří se stále pohybuje v seznamu dvaceti jmen, které mají v boji o Hrad největší šanci. Zda se Kocáb nakonec skutečně pro kandidaturu rozhodne, prý bude záležet na více faktorech.

„Příští prezidentské období bude velice těžké. Zhoršující se ekonomická situace, válka na Ukrajině, ekologická otázka. Nikdo se teď do toho moc nehrne. Obava kandidátů před globální krizí může společnost vést k větší pokoře. Mohlo by ubýt negativní kampaně,“ řekl Kocáb v pořadu Co Čech, to politik!

Sám je nyní zvědavý, kdo všechno se z potenciálních kandidátů nakonec přihlásí. „Také váhám. Čekám, kdo do toho půjde. Když nebude dobrý kandidát se šancemi, tak proti Babišovi vystoupím. Ale nejsem tím posedlý, dávám si na čas,“ dodal.

Hlavními favority Babiš a Pavel

I když šéf hnutí ANO Andrej Babiš zatím kandidaturu oficiálně nepotvrdil, přesto se o něm v posledních měsících mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta poměrně často. Tuto teorii podporují i jeho cesty po republice s obytným vozem, který je mimochodem polepen nápisy „Zase bude líp!“ či „Za Babiše bylo líp!“.

Podle průzkumů má Babiš společně s generálem Petrem Pavlem zatím největší šanci na úspěch. Minulý týden novinářům řekl, že kdyby se pro prezidentskou kandidaturu skutečně rozhodl, bude mít nynější cesty s obytným vozem „do zásoby“. Volba hlavy státu se má konat na začátku příštího roku.

Tagy: