Experti překvapili: Populární sklenice jsou nebezpečné, vyšlo z testu. Firma to odmítá

Populární sklenice z obchodního domu IKEA nazvané Pokal byly organizací dTest označeny za nebezpečné. Důvodem je jejich nízká odolnost. A nejedná se o jediný kuchyňský výrobek, který může ohrozit vaše zdraví: Z pultů prodejen Pepco zmizelo například struhadlo kvůli nadměrnému uvolňování částeček kovu do potravin.

Sklenice POKAL, které se prodávají v různých velikostech i barvách, jsou vyrobeny z tvrzeného skla, které není podle dTestu dostatečně odolné. „Pokud dojde k jeho poškrábání, například při stohování, mytí v myčce nádobí a/nebo abrazivními houbičkami, může dojít k prasknutí skla v jeho nejslabším místě, což může vést k vystříknutí téměř vroucí tekutiny na ruce nebo jiné končetiny a způsobit zranění,“ stojí na webu .

ČTĚTE TAKÉ: Řetězec v Česku stahuje hroznové víno: Raději ho nejezte, zákazníkům vrátíme peníze

IKEA se však proti tvrzení o nebezpečnosti skleniček, které zastávají i nizozemské úřady, ohrazuje. „Bezpečnost výrobků je pro IKEA nejvyšší prioritou. V IKEA vítáme konstruktivní zpětnou vazbu od úřadů, která nám pomáhá nabízet lepší výrobky. V tomto konkrétním případě se však IKEA a nizozemské orgány neshodnou na hodnocení bezpečnosti tohoto výrobku,“ uvedl pro web Kupi.cz Petr Šašek, mluvčí IKEA.

„Naše výrobky jsou důkladně testovány a splňují platné zákony a normy na všech trzích, kde IKEA působí. Nápojové sklenice POKAL nejsou v tomto přístupu výjimkou. Zákazníci se mohou spolehnout, že děláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili bezpečné používání našich produktů,“ dodal.

Pepco stahuje z pultů prodejen struhadlo

Nejedná se o jediný výrobek určený do kuchyní, který je problémový. Obchodní řetězec Pepco například stahuje z prodeje šestistranné nerezové struhadlo. „Na základě externího testu bylo zjištěno, že se z výrobku nadměrně uvolňuje kov, což je v rozporu s nařízením Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami,“ uvedla společnost na svých stránkách.

V případě, že jste struhadlo zakoupili, vraťte ho na nejbližší prodejně. „Náklady za nákup produktu vám budou vráceny. Doklad o koupi výrobku nemusíte předkládat,“ poznamenalo Pepco.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vlašských ořechů je málo, ceny porostou. Špatná úroda zřejmě prodraží i vánoční cukroví

Tagy:
zdraví bezpečnost IKEA sklenice Pepco produkty a služby ekonomika, obchod a finance Kupi.cz dTest