Černé olivy pěstitelé dobarvují. Šetří tím čas i peníze, pro zákazníky jsou navíc lákavější

Olivy

Černá oliva není černá

Že se dají koupit zelené a černé olivy, je známý fakt. Že ale i ta černá byla původně zelená a v obchodě ji najdete obarvenou, to může být pro někoho překvapení. Dobarvuje se kvůli tomu, aby pěstitelům i obchodníkům ušetřila peníze a hlavně čas. Barvení netrvá tak dlouho jako přírodní zrání a navíc exotický, černý a lesklý vzhled je prý lákavější než přírodně hnědý. Ale že by nám barva něco udělala, se prý bát nemusíme.

Opravdu všechny barvy oliv vyrostou na jednom a tom stejném stromě. „Všechny olivy jsou zelené a potom pomalu ztrácí barvu. Nejvíc zelená je nejvíc čerstvá. Potom jde do hnědé a končí to sušenou černou olivou,“ popsal pro CNN Prima NEWS prodejce oliv Stavros Karteris.

ČTĚTE TAKÉ: Český řetězec zavádí novinku: Nabízí slevy v boji proti plýtvání. Podívejte se, kolik ušetříte

Přirozeně dozrálé olivy jsou tmavě fialovo-hnědé. Pro jejich konzervaci se nakládají do velmi slaného nálevu, což může trvat i několik týdnů. Rychlejší varianta je olivy naložit do chemické sloučeniny s vysokým obsahem železa, která navíc zapříčiní jejich zčernání. „To se využívá v tom, že zelené olivy zčernalé se prodávají jako černé olivy za nižší cenu s nižší kvalitou,“ vysvětlil dovozce oliv Martin Slezák.

A protože čas jsou peníze, rychlejší proces, tedy obarvování, je pro obchodníky levnější i oblíbenější. Chemický proces však výrazně ovlivňuje chuť oliv. „Češi tak nemají rádi olivy, protože v pizzeriích a salátech většinou ochutnávají ty levnější varianty chemicky konzervovaných obarvených oliv, protože přirozeně šetříme,“ dodal Slezák.

Olivy pomáhají v boji proti stárnutí

Dobarvené olivy obsahují éčka a ta musí distributor přiznat na etiketě. „E579 je glukonan železnatý, který se obvykle používá jako stabilizátor, aby se udržela barva,“ vysvětlila lékařka Hana Střítecká. A nebo E585 neboli mléčnan železnatý. „To není éčko, které by bylo nebezpečné, dá se získat i z přírodních věcí,“ dodala Střítecká.

Olivy bychom si měli v přiměřeném množství dopřávat pravidelně, protože mají spoustu příznivých účinků na zdraví i krásu. Například snižují cholesterol v krvi, předcházejí vzniku cévního onemocnění a bojují proti předčasnému stárnutí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proteinové výrobky jako magnet na zákazníky? Experti zdvihají prst, platí snadné pravidlo

Tagy: