Vlašských ořechů je málo, ceny porostou. Špatná úroda zřejmě prodraží i vánoční cukroví

Úroda vlašských ořechů bude letos minimální.

Špatná úroda vlašských ořechů

Úroda vlašských ořechů bude letos minimální. Na většině území Česka spálil jarní květy mráz a stromy zůstaly bez plodů. Cena se tak zřejmě podle odborníků zvýší až o 20 procent, což se může nepříznivě podepsat i na ceně vánočního cukroví.

Na severu Moravy a ve Slezsku většina ořešáků přežila zimu bez úhony. Ve zbytku republiky jsou ale stromy prázdné. Ještě v předjaří to vypadalo, že vlašských ořechů bude dost. Když však byly stromy v květu, přišla ledová pohroma.

ČTĚTE TAKÉ: Regulace e-cigaret? Děti nijak neochrání, míní Michailidu. Represe prý dopadne na dospělé

Na většině míst se už nevzpamatovaly. „Květnové mrazíky přišly dvakrát po sobě a všechno zmrzlo,“ posteskl si zahrádkář Milan Syrovátka pro CNN Prima NEWS.

Nic podobného prý nepamatuje. I on přišel o veškerou úrodu vlašských ořechů. Náhradu však našel v lískových, jejichž úroda je letos nestandardní. „Lidé, kteří neměli lískové ořechy několik let, je letos mají,“ podotkl.

Lískové ořechy však obsahují více alergenů. „Je spousta alergiků, kteří s nimi mají velké problémy. Takže vlašské ořechy jsou pro ně určitě lepší,“ sdělil CNN Prima NEWS kuchař Jindřich Petřík.

Kvůli tomu, že je vlašských ořechů málo, zřejmě podraží. Kilo vyloupaných nyní přijde na zhruba tři sta korun. Koncem roku to může být podle prodejců až o dvacet procent více. To se pak pravděpodobně promítne i do cen těst a vánočního cukroví.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Energetické nápoje až od 18 let? Jdeme proti kšeftování se zdravím dětí, hlásí poslanci

Tagy:
strom CNN Prima NEWS Slezsko vánoční cukroví vlašský ořech lískový ořech produkty a služby ekonomika, obchod a finance