Tragická exploze na Prostějovsku: Výbuch domu usmrtil jednoho člověka a poškodil další budovy

Výbuch poškodil i okolní budovy (21. 9. 2023).

Při explozi rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeden člověk

Při explozi rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku ve čtvrtek krátce po poledni zemřel jeden člověk. Silný výbuch poškodil střechy několika okolních domů, uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák. Na místě zasahuje zdravotnická záchranná služba, osm jednotek hasičů a policisté. Kvůli explozi je neprůjezdný silniční průtah obcí.

Na místě došlo ke smrtelnému zranění, uvedli hasiči na sociální síti X. „Likvidujeme také požár střešní konstrukce a přístaveb. Spolupracujeme s posádkami zdravotnické záchranné služby. Ty komunikují s obyvateli, některé osoby z preventivních důvodů prošly kontrolou zdravotníků,“ doplnili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč zemřela Lucie? Mladou maminku měla zabít zbloudilá kulka. Bylo to jinak, tvrdí sousedé

Policisté místo výbuchu uzavřeli. Informovali o tom na sociální síti X. Veřejnost v okolí zároveň vyzvali k dodržování pokynů zasahujících mužů.

Totožnost oběti určí pitva

Ředitelka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Andrea Rakovičová uvedla, že výbuch v Otinovsi byl nahlášen ve 12:16. Na místo vyrazila sanitka a preventivně také vrtulník letecké záchranné služby. „Poté, co nám hasiči umožnili vstup na místo, nalezla posádka ohořelé tělo, které už vykazovalo jisté známky smrti. Bylo nalezeno zhruba 20 metrů od pravděpodobného místa výbuchu,“ sdělila Rakovičová, podle níž pohlaví a identitu zemřelé osoby určí pitva.

Další zranění z místa výbuchu hlášena nejsou, sanitka ale zůstala na místě. „Terén se dál prohledává a zjišťuje se, jestli se problém nemůže týkat dalších osob. Nikdo další v naší péči ale zatím neskončil,“ dodala Rakovičová.

Příčinou výbuchů v obytných domech bývá většinou plyn, někdy pyrotechnika nebo munice. V posledních letech v Česku vybuchlo již několik domů. Loni v červenci to bylo například v Olšanech u Prostějova. Řadový patrový dům tam detonace zbořila a zasáhla i další dva domy, výbuch měl jednu oběť. Šlo o majitele, který podle vyšetřování výbuch způsobil úmyslně. V dubnu loňského roku explodoval dům v Loučce na Vsetínsku, v sutinách byli čtyři mrtví lidé. Těžké zranění utrpěl muž, který byl později obviněn z vraždy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pobodání školačky v Brně: Pachateli hrozí za pokus o vraždu dítěte výjimečný trest

Tagy: