Extrémní počasí pustošilo jih USA. Tři státy hlásí po bouřích a tornádech mrtvé

Prudké bouře a tornáda v noci na neděli zasáhla americké státy Texas, Arkansas a Oklahoma. Nepříznivé počasí si podle agentury AP vyžádalo nejméně devět mrtvých, další lidé skončili v nemocnicích, řada přišla o střechu nad hlavou. Desítky tisíc lidí jsou bez elektrického proudu.

Pět lidí zemřelo v Texasu poblíž hranice s Oklahomou poté, co se tudy prohnalo tornádo a zasáhlo i místo, v němž lidé bydlí v obyvatelných vozech. „Zůstaly po něm jen trosky. Škody je velmi vážné,“ uvedl šerif postiženého okresu Cooke Ray Sappington. Mezi oběťmi jsou podle něj i tři členové jedné rodiny.

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouře udeří v Česku. Nová VÝSTRAHA věští kroupy i velkou vodu, kde zasáhnou nejsilněji?

Další dva lidé přišli o život v Arkansasu. „V tuto chvíli stále probíhá pátrací a záchranná akce,“ uvedly tamní úřady. Dva mrtvé hlásí také Oklahoma.

Oblasti v Texasu, Oklahomě a Arkansasu zasáhly ničivé bouře v sobotu večer. Zůstaly po nich také převrácené nákladní automobily, poničené silnice a domy a po určitý čas téměř 250 tisíc domácností bez dodávek elektrické energie.

Meteorologové vydali výstrahu před tornády a prudkými bouřemi v Texasu i Oklahomě. Na jihu Texasu během soboty padlo několik teplotních rekordů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Děsivá předpověď: Počasí se zbláznilo, přijde jeden hurikán za druhým. Může za to koktejl jevů

Tagy: