Extrémní vedra sužují Evropu. Teploty šplhají přes 40 stupňů, země aktivují krizové plány

Středomoří podle vědců čekají extrémní vedra, týká se to i Evropy. (Ilustrační foto)

Úmorná vedra trápí země po celém světě

Středomoří na meteorologických mapách dál září rudou barvou symbolizující vysoké teploty. Ty překročily již tak extrémní údaje z minulého týdne a čeká se další oteplení, vedra nově dorazila na Balkán. Nejvyšší stupeň varování před horkem v pondělí vyhlásilo Srbsko, Severní Makedonie aktivovala krizový plán na sedm nadcházejících dní. V Chorvatsku platí oranžová výstraha, nejvyšší červená bude od úterý ve Splitu. Výstrahy dál platí i ve Španělsku, kde bylo 44 stupňů Celsia. V Aténách teploty mírně klesly na 36 stupňů Celsia a Akropole se opět otevřela turistům v běžných otevíracích hodinách, uvedla agentura BBC.

Teploty v Madridu stoupají, ulice se vylidnily a radnice v odpoledních hodinách pozastavila úklid v metropoli. Zastavily se i čistící vozy, které nemají klimatizaci. Úřady zřídily útočiště pro lidi bez domova v zařízení, kde obvykle přebývají ženy, které se staly oběťmi násilí.

ČTĚTE VÍCE: Supercelární bouřky řádily v Česku. Vítr a kroupy lámaly stromy, na Vsetínsku havaroval vlak

V celém Srbsku od pondělí kvůli vysokým teplotám platí maximální výstraha. V Bělehradě do 10:00 zdravotnická záchranná služba zasahovala u 45 incidentů spojených s vedrem. Ve městě vrcholila teplota na 38 stupních Celsia, pocitově ovšem bylo o dva stupně víc. Úřady varovaly obyvatele, aby neskákali do všudypřítomných bazénů bez předchozího osmělení a aby nepili alkohol.

Severní Makedonie aktivovala krizový plán. Lidé nad 60 let a těhotné ženy nemusejí dojíždět do práce, všichni by měli pobývat venku nanejvýš do 11:00. Úřady omezily přístup do přírodních parků a zalesněné oblasti jsou uzavřené kvůli obavám z možných požárů.

Italské úřady v pondělí vystupňovaly varování před extrémními teplotami, uvedla agentura AP. Teploty v Římě se vyšplhaly na 39 stupňů Celsia a místní i turisté se osvěžují v kašnách, píše The Guardian. Kvůli zapnutým klimatizacím a jejich zátěži pro energetickou soustavu v italské metropoli vypadával proud, píše AP.

Tagy: