Faltýnek po příletu utíkal novinářům. Jsem zločinec, odstřelte mě před národem, řekl

Faltýnek po návratu ze Španělska

Faltýnek zpět v Česku

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nechápe, proč je problém v tom, že odjel na soukromou cestu do Španělska ve chvíli, kdy Češi mají téměř zakázáno opouštět své domovy a smí jen do práce. Řekl to na dotazy CNN Prima NEWS při příletu ze španělské Malagy, kam odjel minulou sobotu. Následně na nátlak novinářů i směrem k vyšehradské schůzce s Prymulou rezignoval a přiznal vinu za vše, co se ho týká. Ironicky řekl, že je zločinec a že by měl být odstřelen před nastoupeným národem.

„Nepřipadá vám ta štvanice už přehnaná? Já nemám právo odletět za rodinou na tři dny? Letěl jsem za rodinou. Stejně jako sousta jiných lidí,“ řekl po příletu z Malagy Jaroslav Faltýnek. Novináři ho zastihli na Letišti Václava Havla v Praze. Odpovídat na jejich dotazy se mu ale očividně nechtělo.

Na cestě jemu samotnému ale nic divného nepřipadá. Má na to podle svých slov právo. „Nerozumím tomu, proč jste tady. Důvody byly rodinné. A to nemám právo odjet za svou ženou a za synem mé partnerky? Nerozumím té obrovské štvanici,“ opakoval Faltýnek na novinářské dotazy.

Závěrem už odmítl odpovídat na cokoliv a jen rezignovaně kýval a přiznal vinu za vše, co se ho týká. „Nepovažuji z mého počínání nic za šťastné, jsem vinen za všechno a je potřeba mě odstřelit před nastoupenou jednotkou nebo celým národem. Jsem zločinec,“ prohlásil s nadsázkou předseda poslanců ANO a reportérům tím dal jasný vzkaz, že už na nic odpovídat nebude.

Na obsáhlejší sestřih toho, jak konfrontace s Faltýnkem na letišti vypadala, se můžete podívat zde:

Novináře i veřejnost zajímají hned dvě záležitosti. První se týká toho, proč se Faltýnek minulý týden ve středu večer sešel ve vyšehradské restauraci Rio's s nyní už exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), a zatímco u Prymuly to vedlo k jeho konci, Faltýnek stále setrvává na postu šéfa poslaneckého klubu.

Prymulova a Faltýnkova verze se různí a důvod noční schůzky zůstává nejasný. Exministr zdravotnictví sám i přes rezignaci navíc odmítá, že by porušil jakákoliv nařízení.

Mnohem jasnější je druhá záležitost. Zatímco všichni Češi dostávají od vlády doporučení, aby byli doma a téměř nevycházeli, Faltýnek v sobotu odletěl do španělské Malagy a vrátil se až ve čtvrtek.

Cestu během čtvrtečního dne zkritizoval i jeho stranický šéf a premiér Andrej Babiš. „Určitě to není dobrý příklad, že poté, co došlo k té schůzce, (odletěl). To určitě není dobrý signál, mně se to nelíbí,“ uvedl premiér Andrej Babiš na dotaz CNN Prima NEWS na tiskové konferenci.

Tagy: