Famózní úspěch českých sportovkyň. Hvězdy aerobiku zazářily na MS, zapsaly se do historie

České sportovkyně na mistrovství světa v aerobiku v belgickém Gentu vybojovaly řadu úspěchů. Viktorie Prokopová teprve jako druhá Češka v historii obhájila zlato v kategorii dospělých žen. Nejúspěšnější závodnicí celého mistrovství se stala Eva Matějovičová, která dokázala urvat tři zlaté medaile v jednom dni, čímž si zapsala historické prvenství.

Mistrovství světa, které 26. až 28. října uspořádala Mezinárodní federace sportovního aerobiku a fitness (FISAF), se zúčastnilo přes 300 závodníků v pěti věkových skupinách. V nejsledovanější kategorii dospělých žen zkušeným Češkám konkurovaly hlavně Australanky. Jejich nejlepší sportovkyně si však odnesly pouze stříbro a bronz, porazila je totiž Viktorie Prokopová. Ta se svou energickou sestavou dokázala obhájit světový titul. To se dodnes v historii českého sportovního aerobiku podařilo zatím pouze Adéle Citové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Datel nasadil Kotlárovi zničující gilotinu. V Clash of the Stars ho přemohl už v 1. kole

Divácky velmi atraktivní a napínavá byla v letošním ročníku také ženská kategorie Youth, kde Češky naprosto dominovaly. První místo vybojovala Eva Matějovičová, která na šampionátu urvala celkem tři zlaté medaile (dále v kategorii trií a Grande aerobik), a stala se tak nejúspěšnější závodnicí celého podniku. Zbylé stupně vítězů obsadily Nikol Ullrichová a Tereza Miková.

Dominance českých závodníků

Čechům se na letošním mistrovství tradičně dařilo i v dalších závodech. V kategorii dospělých párů dokázal mistry České republiky Adélu Citovou a Tomáše Absolona překonat pár Anny Polákové a Jáchyma Hanáka. Na třetí příčce se umístily Adéla Soukupová s Anetou Moravečkovou. Jáchym Hanák zároveň získal bronz v kategorii dospělých mužů.

České sestavy ukořistily všechny stupně vítězů i v kategorii trií. Prvenství získaly Veronika Frantová, Eva Matějovičová a Tereza Miková. Za nimi se umístily Valerie a Viktorie Fedorovy s Natálií Jakůbkovou. Bronz si odnesli Veronika Holešovská, Anna Poláková a Vít Vlach. Český tým opět zazářil i v kategorii Grande aerobik, kde vybojoval zlato.

„Jsem neuvěřitelně šťastná, že náš klub získal pět zlatých medailí. Podařilo se nám výborně načasovat formu a prodat vše, na čem naše závodnice tak tvrdě pracovaly. Absolutně nejlepším výsledkem je zlatý hattrick Evy Matějovičové, která se stala trojnásobnou mistryní světa v jednom dni, což se nikdy předtím nikomu nepodařilo,“ uvedla Veronika Buriš, trenérka Aerobik Teamu Praha.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za Česko a za Evropu, řekl Procházka před odletem na UFC v New Yorku. Připomněl i Žižku

Tagy: