Fanfarón a bouřlivák z Bratislavy, vzpomínají kolegové na Andreje Hryce

Andrej Hryc na premiéře filmu Amnestie v Bratislavě. (23. října 2019)

Mezi jeden z nejslavnějších filmů zesnulého herce Andreje Hryce patří snímek Kamarád do deště režiséra Jaroslava Soukupa, který 11. února můžete sledovat na televizní stanici Prima MAX. Právě díky němu pronikl na český trh, kde se stal posléze často obsazovaným umělcem.

„Když jsem v roce 1987 připravoval natáčení filmu Kamarád do deště, tak jsem potřeboval ke zloduchovi Kadlecovi, kterého hrál Karel Augusta, společníka stejného ražení. Našel jsem ho v Bratislavě a jmenoval se Andrej Hryc,“ svěřil se CNN Prima NEWS se vzpomínkou režisér Jaroslav Soukup.

Spolupráce s ním ale ze začátku nebyla jednoduchá. V jedné scéně, v níž měl šoférovat vůz, jakoby se utrhl z řetězu a choval se nepředvídatelně. „Byl to talentovaný herec a v té době trochu fanfarón. Vzpomínám na noční natáčení na Vinohradské třídě v Praze, kde Andrej jezdil před kamerou se škodovkou a začal trochu blbnout. Přestože byla ulice částečně uzavřena, pořád tu byl v protisměru provoz a on začal mezi záběry dělat v plné rychlosti smyky před tehdejším Radiopalácem. Naštěstí k žádnému průšvihu nedošlo, ale musel jsem ho tehdy usměrnit,“ zavzpomínal režisér Soukup.

I přes tuto zkušenost ho rád obsadil i do pokračování filmu pod názvem Kamarád do deště 2 - Příběh z Brooklynu, který točil o čtyři roky později. „To už natáčení probíhalo v klidu bez jakýchkoliv excesů. Andrej Hryc v mé paměti zůstává jako dobrý herec a zároveň bouřlivák z Bratislavy,“ dodal Jaroslav Soukup.

Herec, který podlehl agresivní leukémii byl skutečný tvrďák, který se smrti nebál. Děsilo ho pouze to, aby neumíral tak, jako blízký přítel a kolega, režisér Juraj Herz, který po mozkové mrtvici zůstal upoutaný na lůžko. „Smrt má být rychlá a ležet půlrok v posteli je katastrofa. Pokud by mě někdy potkalo něco podobného, rodině jsem zakázal, aby mě v tomto případě oživovali. To v žádném případě,“ zmínil před třemi lety herec.

Tagy: