Zemřel Ladislav Štaidl. Ve věku 75 let prohrál boj s covidem

Ladislava Štaidla smrt bratra velmi zasáhla. Velmi si spolu rozuměli.

Zemřel skladatel Ladislav Štaidl

Ve věku 75 let zemřel Ladislav Štaidl, muž, který zažil největší úspěchy v 70. a 80. letech a úzce spolupracoval s Karlem Gottem. Podle informací webu Blesk.cz podlehl komplikacím spojeným s koronavirem.

Ve čtvrtek 7. ledna nechal otce podle informací webu Blesk.cz nejmladší syn, čtyřiadvacetiletý Artur, převézt do nemocnice, kde byl Ladislav Štaidl umístěn na oddělení ARO. Skladatelův stav se ale ani po několika dnech pod dozorem lékařů příliš nelepšil. Když nemoc trochu ustoupila, po chvíli zase nabrala na obrátkách.

Ladislav Štaidl byl český hudebník, skladatel, textař, zpěvák a podnikatel. Začínal v roce 1962 se skupinou Crazy Boys, kterou zakládal společně s Miki Volkem nebo Ondřejem Suchým. Na podzim roku 1963 se s bratrem Jiřím podíleli na činnosti klubu Olympic. V té době také začínal pracovat pro divadlo Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem.

Od Zemana obdržel medaili Za zásluhy

Štaidl byl dlouholetým kapelníkem vlastního orchestru, který právě Karla Gotta hudebně doprovázel. Na kontě má kolem 200 písní a textů, nejčastěji psaných pro Karla Gotta, Dalibora Jandu, Darinu Rolinsovou a Ivetu Bartošovou. Ladislav Štaidl mimo jiné napsal hudbu k přibližně 80 televizním a celovečerním filmům, které režírovali slavní tuzemští režiséři jako Juraj Jakubisko, Hynek Bočan, Jiří Adamec nebo Ladislav Rychman. V roce 1992 Štaidl ukončil činnost v umělecké branži. V roce 2015 byl prezidentem republiky Milošem Zemanem vyznamenán medailí Za zásluhy.

Byl životním partnerem zpěvačky Ivety Bartošové, s níž má syna Artura. V roce 1974 se oženil, z manželství s právničkou Annou (74), které skončilo v roce 2001, má dva syny, Jiřího a Jana, a dceru Karolínu. Štaidl měl o dva roky staršího bratra Jiřího, který byl rovněž talentovaný hudebník, skladatel a textař. Jiří Štaidl tragicky zahynul při dopravní nehodě v říjnu 1973.

Tagy: