Úmrtím Štaidla je hudební svět zdrcen. Chodím bez ducha z rohu do rohu, plakal Slováček

Felix Slováček zavzpomínal na Ladislava Štaidla

Hudební svět šokovala zpráva o úmrtí hudebníka Ladislava Štaidla, který zemřel v pětasedmdesáti letech. Podle prvotních informací se mu osudným mělo stát onemocnění COVID-19. Jeho kamarádi z branže tomu ale nevěří. Příčinu vidí jinde.

František Ringo Čech se zesnulým hudebníkem dlouhá léta úzce spolupracoval. A přestože se po revoluci vydali každý jiným směrem, kamarádili spolu dál. V kontaktu byli téměř do poslední chvíle. „Vídali jsme se pravidelně. Každý týden, nebo minimálně jednou za čtrnáct dní jsme se scházeli v naší oblíbené hospůdce. Až do doby než vypukla koronavirová krize,“ svěřil se CNN Prima NEWS František Ringo Čech.

Štaidl se viru obával a bral ho jako velkou hrozbu. Nechtěl nic riskovat a raději se izoloval doma. „Věděl jsem, že má nějaké blíže nespecifikované zdravotní problémy, ty zřejmě sehrály své. Rozhodně podle mě nezemřel na koronavirus. Tomu bych to nepřičítal. Ten to bohužel jenom dotlačil do cíle,“  povzdechl si Čech.

Smrt autora legendárních hitů Karla Gotta je pro něj velká rána. „Vůbec jsem to nečekal. Sebralo mě to a je mi z toho strašně smutno. Láďa Štaidl je kus mého života. Byli jsme taková silná šestka: on, Roháč (hudební režisér – pozn. red.), Karel Gott, Karel Svoboda, Felix Slováček a já. Takových 15 let jsme určovali směr v československé pop music. Byli jsme v čele a Láďa byl vůdčí osobnost. Všichni jsme ho obdivovali,“ zavzpomínal František Ringo Čech.

Příčinou byly jiné problémy

Také Felixe Slováčka, který jako sólista v Orchestru Ladislava Štaidla působil 17 let, smrt dlouholetého přítele velmi zasáhla. „Nechápu, jak se to mohlo stát. Vždyť on vůbec nikam nechtěl chodit, bál se toho viru a byl opatrný, tak nevím, jak se nakonec mohl nakazit. Já jsem koronavirus také prodělal, ale měl jsem hladký průběh. Skoro nic mi nebylo. Láďa byl urostlý chlap, sportovec, tenista. Co jsme se ho spolu nahráli. Není možné, aby to takhle skončilo. Spíš si myslím, že příčinou byly jiné zdravotní problémy, kterými trpěl,“ uvedl Slováček.

Když se zprávu o Štaidlově úmrtí dozvěděl, rozplakal se. „A doteď mám slzy v očích. Bolí to. Mám stažený krk, chodím, jak se říká, bez ducha sem tam, z rohu do rohu a prožívám hluboký smutek. Je to strašné. Láďa nastartoval moji kariéru, jsem mu za to nesmírně vděčný a nějak se nemůžu vyrovnat s tím, že už tu není,“ posteskl si Felix Slováček.

Zpěvačka Jitka Zelenková, kterou pojil se Štaidlem více než přátelský vztah, jen těžko hledala slova. „Některé zprávy se přijímají velmi těžce. Upřímnou soustrast především rodině. A vám, Láďo? Však vy víte,“ napsala svůj vzkaz.

Do pláče bylo i Ladislavu Kerndlovi. „Těch smutných zpráv je poslední dobou nějak moc. Láďa byl skvělej člověk, bude tu strašně moc chybět. Tak už tam nahoře jsou skoro kompletní: jeho brácha Jiří, Karel Gott, Karel Svoboda. Ach jo. Zapaluju svíčku a myslím na něj.“

Srdcervoucí vyjádření sepsala nejstarší dcera Karla Gotta, Dominika: „Roním slzy, protože ještě nedávno jsme si telefonovali a chtěli se setkat kvůli přípravě mé knihy. Byl milý a informoval se, jak se mi daří. Pan Štaidl byl galantní a slušný muž, který pro tatínka udělal velmi mnoho práce. Setkávali jsme se hlavně na jeho koncertech, kdy se ke mně vždy choval velmi mile. Vyjadřuji upřímnou soustrast celé rodině i Arturovi. Moc na něj myslím. A jsem přesvědčená o tom, že dnes večer bude v hudebním nebi velký koncert. Vystoupí na něm pánové Karel Svoboda, Karel Gott a Ladislav Štaidl.“

Tagy: