Fanoušci rocku smutní. Zemřel člen legendárních Lynyrd Skynyrd, hrál nejslavnější kytarové sólo

Hudební svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel poslední zakládající člen jižanské rockové kapely Lynyrd Skynyrd, kytarista Gary Rossington. Skupina to oznámila v neděli večer na svém Facebooku. V posledních letech trápily slavného hudebníka problémy se srdcem.

„S hlubokou soustrastí a smutkem oznamujeme, že jsme ztratili našeho bratra, člena rodiny, skladatele a kytaristu Garyho Rossingtona. Je nyní se svými bratry a rodinou Skynyrd v nebi a hraje tak skvěle, jak vždycky hrával,“ uvedla kapela ve svém prohlášení na Facebooku. Příčina smrti zůstává neznámá.

It is with our deepest sympathy and sadness that we have to advise, that we lost our brother, friend, family member,...

Posted by Lynyrd Skynyrd on Sunday, March 5, 2023

Podle informací webu CNN 71letého hudebníka v posledních letech trápily problémy se srdcem. V roce 2021 musel dokonce podstoupit akutní operaci srdce.

ČTĚTE TAKÉ: Málem jsem umřel, pak se stal zázrak. Herec Nemec po drsném boji zveřejnil radostnou zprávu

Garry Rossington se narodil 4. prosince 1951 v Jacksonvillu na Floridě a v roce 1964 založil s bubeníkem Bobem Burnsem a baskytaristou Larrym Junstromem kapelu Me, You and Him. V létě téhož roku se k nim přidal zpěvák Ronnie Van Zant a skupina se přejmenovala na Lynyrd Skynyrd – podle jména jejich nenáviděného středoškolského učitele tělocviku Leonarda Skinnera, který šikanoval dlouhovlasé studenty, uvádí web BBC.

Kapelu potkala tragédie

Kapela se do povědomí veřejnosti zapsala zejména v 70. letech. Mezi jejich nejznámější hity patří devítiminutový singl Free Bird a píseň Sweet Home Alabama. „Měli jsme koule na to, abychom nahráli tak dlouhou písničku. Singly mívají dvě, nejvýše tři minuty, pět je maximum. Free Bird je devítiminutový. Všichni nám říkali, že jsme se zbláznili, že tak dlouhou písničku nikdo nikde nebude chtít,“ řekl Rossington podle webu BBC v rozhovoru pro Guitar World. Slavné kytarové sólo ve skladbě Free Bird bývá mnohými hudebními kritiky i fanoušky považováno za jedno z nejlepších v historii. Rossington se na slavném počinu podílel rytmickou a slide kytarou.

V roce 1977 zasáhla kapelu tragická událost. Při letecké havárii poblíž města McComb v Mississippi zahynul zpěvák Ronnie Van Zant, kytarista Steve Gaines a jeho sestra Cassie, která s kapelou vystupovala jako doprovodná zpěvačka. Dvacet lidí letecké neštěstí přežilo, včetně Rossingtona.

Po tragédii se Lynyrd Skynyrd na deset let odmlčeli. Na scénu se vrátili v nové sestavě. „Sem tam jsem o tom mluvil, ale nerad. Byla to zničující věc. Nemůžete o tom jen tak nenuceně hovořit, aniž byste nic necítili,“ přiznal kytarista v rozhovoru pro časopis RollingStone.

Tagy: