Fanoušek vylepšuje legendární Mafii. Podívejte se, jak hra bude vypadat v nové grafice

Slavná česká videohra Mafia leží v srdcích mnoha fanoušků. Jeden z nich nyní pracuje na jejím vylepšení. Umožňuje mu to nástroj, který uvolnil výrobce grafických karet Nvidia. Uživatel s přezdívkou Baazthefalcon ukázal první obrázky a také video lehce zmodernizované verze Mafia. Nejznatelnější rozdíly jsou především ve ztvárnění stínů a osvětlení celé scény. Více než 20 let stará hra tak získá nový grafický kabátek, na příběhu se ale nic měnit nebude.

Letos v srpnu uplyne 22 let od vydání prvního dílu slavného titulu Mafia. Hra se za tu dobu zařadila do zlatého fondu českého videoherního průmyslu. Její úspěch otevřel dveře mnoha českým vývojářům a studiím. Mafia na počátku tisíciletí ukázala, že i v České republice mohou vznikat 3D hry v otevřeném světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bičuje nacisty a pátrá po artefaktu. Indiana Jones vyráží do videoherního světa

Nyní by se původní hra mohla dočkat nového vylepšení. Uživatel Baazthefalcon na sociální síti Reddit ukázal několik graficky vylepšených snímků a video z Mafie. Díky nástroji Nvidia RTX Remix se hra chlubí vylepšenými stíny a světlem.

S nástrojem RTX Remix se i do starých her dostává technologie ray tracing, která zvládá věrnou simulaci lomu světla, odrazu světelných paprsků, vykreslování stínů a osvětlení celé scény. O tom si původní díl Mafie mohl nechat jet zdát.

Dosud není jisté, kdy bude vylepšená Mafia skutečně hotová. Nvidia svůj nástroj zpřístupnila veřejnosti v druhé půlce ledna, ale uživatel Baazthefalcon se k němu musel dostat s předstihem. Tak jako další nadšenci, kteří pracují na „remasterech“ Maxe Payna, Tomb Raidera, Star Wars: Knighs of the Old Republic a mnoha dalších her.

Je možné, že se objeví i další lidé, kteří se za pomoci RTX Remix vrhnou na předělávání Mafie a dalších retro her. Zároveň se nedá očekávat, že se vylepšená grafika s moderními efekty dostane do hry prostřednictvím oficiální aktualizace. Pravděpodobnější je, že sám autor zpřístupní modifikaci a nabídne ji ke stažení.

Nejde o první snahu vylepšit grafiku u stařičkého prvního dílu. Už v roce 2018 vyšel komunitní mód, který do Mafie přináší textury v HD rozlišení, realističtější ztvárnění vody nebo upravenou kameru.

Před čtyřmi lety se slavný titul dočkal oficiálního remaku Mafia: Definitive Edition, který přinesl zcela přepracovanou moderní grafiku a místy upravený příběh. Ve své brněnské pobočce na něm pracovalo studio Hangar 13, které je součástí videoherního giganta Take-Two Interactive. Ten v roce 2008 koupil studio Illusion Softworks, v němž vznikl první díl Mafie a započaly práce na druhém.

Kromě remaku vyšlo pod značkou Mafia i třetí pokračování, které se však do srdcí hráčů nezapsalo. V posledních dvou letech se spekuluje, že v Brně vzniká Mafia IV. Příběh má hráče zavést na Sicílii na přelomu 19. a 20. století, kde by měli poznat příběh Dona Salieriho, šéfa mafiánské skupiny, jejímž členem je hrdina prvního dílu Tommy Angelo.

Dvacátému výročí kultovní české hry Mafia se věnovala reportáž herního a technologického pořadu Enter. Podívejte se, jak na vývoj videohry a natáčení dabingu vzpomínal herec Petr Rychlý, který propůjčil hlas postavě Paulieho.

Tagy: