Farhan: Válek a léky? Ne neschopnost, ale bájná lhavost. Situace se zklidní, řekl náměstek

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček a stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO)

360° 7.9.2023

O výkonu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) při řešení nedostatku léků nyní už nelze mluvit ani jako o neschopnosti, ale o „bájné lhavosti“, rozohnil se v pořadu 360° stínový oponent Kamal Farhan (ANO). Podle náměstka z resortu zdravotnictví Jakuba Dvořáčka se ale situace v dohledné době stabilizuje.

Poslanec ANO Farhan vedení resortu zdravotnictví kvůli nedostatku léků vůbec nešetřil a pustil se do tvrdé kritiky. „Už bych neřekl, že je to neschopnost. Už je to prostě bájná lhavost. Věci, které říká, jsou jednoznačné nepravdy. Nejhorší je, že tomu sám věří. Stále tam vnímám jeho nečinnost a neustálé sliby,“ osočil ministra zdravotnictví Válka. Přiznal však, že situaci ovlivňuje více faktorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SÚKL varuje před „lékovými šmejdy“. Podívejte se, jakým obchodům a přípravkům se vyhnout

Stínový ministr je zároveň skeptický vůči novému prohlášení svého vládního protějšku: „Léky už sliboval v zimě, pak je sliboval na jaře. Sliboval je, až vyjde slunce. Teď byla bombastická tisková konference, kde slíbil, že zajistil dostatečné množství antibiotik a penicilinu. Je třeba konstatovat, že se stále pohybujeme v zóně imaginárních slibů.“

Podobné výhrady ke komunikaci ministerstva má i jeho bývalý šéf Roman Prymula. „Velký problém je salámová metoda těch slibů. Ta vedla k tomu, že obyvatelstvo ztratilo důvěru. Je zde poměrně velká skupina lidí, která nevěří, že se to podaří,“ uvedl na CNN Prima NEWS.

Situace bude výrazně lepší, uklidňoval náměstek

Za sliby ministerstva naopak stojí jeho náměstek Dvořáček. „Pokud výrobci splní, co slíbili, a naplní oznámené dodávky, věřím, že vše bude významně stabilnější, než bylo v minulých měsících a hlavně než v loňském roce. Jsem přesvědčen, že nastane výrazně lepší situace. Vše závisí na tom, jakým způsobem naplní své sliby výrobci, kteří se nám k tomu zavazují,“ uklidňoval.

U některých běžných přípravků prý vše nasvědčuje, že by problémy neměly nastat. „Pokud se jedná o respirační onemocnění a jejich sezonu, nahlášené dodávky antipyretik a antibiotik významně převyšují to, co jsme spotřebovávali na konci loňského roku a na začátku letošního. Předpokladem je, že těchto přípravků bude dostatečné množství. Zatím to vypadá, že se všichni drží plánů, které nám dali,“ prohlásil.

MOHLO VÁM UNINKOUT: Pozor na kombinaci bylinek a léků, varují experti. Uškodit mohou i ovocné a zeleninové šťávy

Tagy: