SÚKL varuje před „lékovými šmejdy“. Podívejte se, jakým obchodům a přípravkům se vyhnout

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL)

Nelegální prodej léků

Za nelegální prodej či uchovávání léčivých přípravků uložil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v tomto roce zatím deset pokut za 138 tisíc korun. V dalších 23 případech zahájil přestupková řízení. Loni bylo finančních postihů za celý rok 25, nezákonní prodejci tehdy zaplatili 534 tisíc korun. Množství podvodníků podle ředitelky ústavu Ireny Storové nesouvisí s nedostatkem léků. V článku přinášíme seznam internetových obchodů a přípravků, kterým byste se měli vyhnout.

Takzvaní lékoví šmejdi využívají k prodeji zejména internet, nezákonné léky ale nabízejí například i v tržnicích. „Je možné, že případů přibývá, ale určitě bych to nedávala do souvislosti s lékovou krizí,“ uvedla na čtvrteční tiskové konferenci Storová. Ústav podle ní nezaznamenal nelegální prodej penicilinu, který podle nedávných komentářů lékařů a lékárníků na sociálních sítích není v lékárnách dostupný. Nelegálně se podle ní nabízejí zejména přípravky na léčbu různých vážných onemocnění, jako jsou cukrovka, parazitární onemocnění, vysoký tlak či vysoký cholesterol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrtelně nebezpečná legionella se vyskytuje i u nás, říká Prymula. Chytit ji můžeme i z klimatizace

„V nabídkách jsou pacientům často slibovány významné, nebo až zázračné účinky těchto přípravků. Ve skutečnosti však výrobky často obsahují jen běžné vitaminy nebo vlákninu,“ vysvětlila ředitelka ústavu. Léky ale podle ní mohou obsahovat i nebezpečné látky a ohrozit zdraví pacienta.

K TÉMATU: Pozor na kombinaci bylinek a léků, varují experti. Uškodit mohou i ovocné a zeleninové šťávy

Internetové podvody se rozmohly s koronavirem

Po koronavirové pandemii začali takzvaní lékoví šmejdi podle Storové mnohem více využívat internet. „V posledních letech udělil SÚKL za nelegální zacházení s léčivy milionové pokuty a nařídil zablokovat více než 150 webových stránek,“ uvedla. SÚKL proto doporučuje nekupovat nic v těch internetových lékárnách, u nichž nelze dohledat provozovatele. Lékárna by podle Storové zároveň měla mít na svých stránkách logo, které lze ověřit na webu ústavu.

Nelegální léčivé přípravky lze však podle Storové nalézt i v tržnicích. SÚKL spolu s celní správou zajistil minulý týden v pražské tržnici Sapa 89 nelegálních léčivých přípravků. S prodejci zahájí přestupkové řízení, může jim uložit pokuty ve výši až 20 milionů korun. Celníci mají podle Petra Müllera z Generálního ředitelství cel vytipované oblasti v pohraničí i celé ČR, kde se nelegální léky nabízejí. Chystají proto další kontroly.

Seznam „šmejdů“

Na seznamu s pochybnými stránkami je v současnosti evidováno 136 webových domén, z nichž mnoho je již nedostupných. Podle SÚKL nabízejí padělky a nelegální produkty či doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčivé vlastnosti. Výpis zahrnuje i prodejce nabízející přípravky neregistrované v České republice či takové, jejichž registrace byla pozastavena nebo ukončena. Ústav do něj dále zahrnuje i neoprávněné prodavače léků na předpis či produktů bez ověřené kvality s možným zdravotním rizikem. Seznam uvádí jak názvy internetových stránek, tak konkrétní problematické přípravky. Jejich prodej se běžně při zablokování jedné domény přesouvá jinam.

Na seznamu se objevil například portál, který nabízí přípravek Paraxan. Ten má mít podle výrobce „antiparazitární účinky“. Sám prodejce na webových stránkách uvádí, že produkt nelze zakoupit v lékárnách: „Přípravek lze koupit pouze z oficiálních webových stránek doplňku stravy. Výrobce se rozhodl zastavit dodávky do lékáren a různých webových stránek kvůli výskytu padělaných výrobků a nadměrným přirážkám.“

Nabízené léky na „šmejdských“ stránkách jsou různorodé. Jedním z nejnovějších přírůstků seznamu je přípravek pro cukrovkáře Insunol. Lidé by si měli dále dát pozor například na kapsle Urovico proti inkontinenci či krém proti plísním Keramin. Ve výpisu lze nalézt i nejrůznější prášky proti vysokému tlaku, na hubnutí, zvyšování testosteronu a mnoho dalších. Kompletní rejstřík můžete nalézt na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Jak při nákupu nenaletět?

Zásilky od pochybných prodejců mohou být zadrženy při kontrole, v horším případě mohou vážně poškodit vaše zdraví, varuje SÚKL. Dále upozorňuje, že podvodníci často ke zvýšení důvěryhodnosti na stránkách využívají fotografie lékařů a odkazují na jejich odborné názory. Ústav doporučuje u nákupu léků ověřovat, zda je prodejce i nabízený produkt dohledatelný v oficiálních databázích.

Doplňky stravy by spotřebitelé měli podle SÚKL nakupovat raději jenom od lékáren či firem s kamenným obchodem. Užitečným vodítkem v důvěryhodnosti obchodníka může být i certifikát Asociace pro elektronickou komerci (APEK) či Sdružení obrany spotřebitele. Nakupující by naopak měli zpozornět, když výrobky slibují zázračné účinky nebo když je údajně schválilo ministerstvo zdravotnictví. To u podobných produktů totiž žádné testy neprovádí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další léková krize nehrozí. Antibiotik bude dostatek, ujistil ministr Válek

Tagy: