Fiala: Babiš schválil Green Deal a nevěděl to. Jste nejprolhanější politik, reagoval šéf ANO

Petr Fiala a Andrej Babiš

Fiala vyčetl Babišovi schválení Green Dealu

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středečním duelu na CNN Prima NEWS opřel do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Šéf ODS mu totiž vyčetl, že nerozumí evropské politice a ani neví, že odhlasoval zavedení Green Dealu. Babiš kontroval tím, že Fiala je nejprolhanější premiér od revoluce. Zároveň vládě Petra Fialy vyčetl, že pomohla schválit zákaz spalovacích motorů.

„Vyžaduje velké úsilí, aby v Evropě byli lídři, kteří politice skutečně rozumí. Babiš Evropě nikdy nerozuměl, proto tam nedokázal nic prosadit. Ukázalo se to na jeho větě, že lídři na Evropské radě nic neprotlačí. Je to ale nesmysl. Andrej Babiš tam jen seděl a schválil Green Deal. Ani o tom neví,“ řekl v duelu Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Politicky motivovaný atentát v Česku? Dojde k němu, mezi občany je celá řada bláznů, říká Zeman

Babiš reagoval se smíchem. „Je nejprolhanější politik od revoluce. Určitě každý ví, že v rámci předsednictví utratil 2,4 miliardy na chlebíčky a fotečky. Pro nás udělali to, že zakázali auta se spalovacími motory a prosadili nové daně,“ řekl Babiš.

Šéf hnutí ANO také rozporoval, že v minulosti schvaloval Green Deal. „My jsme schválili jen obecnou deklaraci o životním prostředí. Lepší voda, lepší vzduch, zdroje vody a zdravé lesy,“ řekl Babiš.

Fiala ale poté svá slova zopakoval. „Babiš tady znovu ukazuje, že vůbec nerozumí tomu, co se v Evropské unii děje,“ řekl premiér.

Volby do Evropského parlamentu se konají 7. a 8. června 2024. Občané mohou volit z 30 stran a hnutí. Do europarlamentu svými hlasy vyšlou 21 zástupců Česka.

Tagy: