Zeman: Politicky motivovaný atentát v Česku? Dojde k němu, mezi občany je celá řada bláznů

Miloš Zeman

Experiment: Mohla ochranka Roberta Fica reagovat jinak?

Atentátu, který by se podobal tomu na slovenského premiéra Roberta Fica, se dočkáme i v Česku – ať už dříve, nebo později. Myslí si to exprezident Miloš Zeman, kterého se zraněným politikem pojí přátelství. V rozhovoru pro Parlamentní listy bývalá hlava státu podotkla, že mezi českými občany je celá řada bláznů a někteří z nich jsou dokonce vybaveni střelnou zbraní. Osobně zavzpomínal na „velmi půvabný útok“ na svou osobu v roce 2018 a zkritizoval ochranku svého předchůdce Václava Klause.

Když se před čtrnácti dny objevily informace o útoku na slovenského premiéra, byli lidé jak na Slovensku, tak v Česku šokováni. „Robert Fico je můj přítel. Zdůrazňuji, že nikoliv politický přítel, ale skutečný lidský. Nevěřím mýtu o osamělém střelci, protože si myslím, že je třeba zkoumat kořeny jakéhokoli činu,“ konstatoval Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy.

ČTĚTE TAKÉ: Atentátník na Fica skončil v nemocnici. Je umístěn na psychiatrii, tvrdí média

Bývalý prezident je přesvědčen, že mezi hlavní kořeny střeleckého útoku na Fica patří nenávistná atmosféra proti politikovi – vytvářená jak médii, tak některými politiky. „Znovu opakuji, že podhoubí pro čin člověka, který je zřejmě ovlivnitelný informacemi ve veřejném prostoru, a tedy psychicky poněkud narušený, vytvářejí jednak média, a za další politici,“ pokračoval Zeman.

Blázni vybaveni střelnou zbraní

Dokázal by si představit, že k politicky motivovanému atentátu dojde i v Česku? „Ano, to si představit dovedu. Dokonce, dříve nebo později k tomu velmi pravděpodobně dojde,“ vzkázal.

„Jednak proto, že v české populaci je celá řada bláznů, a někteří z nich jsou dokonce vybaveni střelnou zbraní. Za další mohu říci, že moje mínění o českých novinářích je obecně známo,“ podotkl a kriticky zhodnotil některá tuzemská média.

Sám údajně nikdy obavu o svou bezpečnost neměl. „Kdybych ji měl, tak bych na setkání s lidmi nejezdil. Vzhledem k tomu, že jsem na tyto mítinky jezdil, vyplývá z toho, že jsem obavy neměl,“ mínil exprezident. Ani on se však nenávistným plakátům a jednomu dle svých slov „velmi půvabnému útoku“ nevyhnul.

„Ten jsem zažil ze strany členky hnutí Femen, která se obnažila a ukázala poměrně hezká ňadra. Moje ochranka ji srazila na zem, takže si tato žena pak stěžovala, že ji bolí záda, ale nic hrozného jí nebylo,“ vzpomínal na incident z roku 2018, k němuž došlo ve volební místnosti, kam Zeman dorazil.

Vzhledem k rozsahu zranění, která premiér Fico při útoku utrpěl, se ve veřejném prostoru otevřela diskuze s cílem odhalit, kde se stala chyba. Mnozí mají o vinících jasno: ochranka politika značně pochybila. To si myslí i Zeman.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nás také očerňují, ale za lidmi chodit budu, vzkázal Středula. Atentát na Fica na tom nic nemění

„V této souvislosti, a zdůrazňuji, že jsem laik, musím konstatovat, že ochranka premiéra Fica si podle řady expertíz počínala neprofesionálně. Ostatně, když byl Václav Klaus v Chrastavě atakován kuličkovou pistolí, kde samozřejmě nikdy předem nevíte, jestli je ta pistole jenom airsoftová, tak stejně tak selhala jeho tehdejší ochranka,“ vzpomněl na incident svého předchůdce.

Dodal, že po svém nástupu do úřadu se tuto ochranku rozhodl okamžitě odmítnout. „A to se zdůvodněním, že se amatéry chránit nenechám,“ doplnil Zeman.

Tagy: