Fiala: Babiš se zmrzlinou z třiceti tisíc mrtvých nevylíže

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 8.8.2021

Andrej Babiš a jeho vláda se z třiceti tisíc obětí pandemie covidu zmrzlinou nevylíže, kritizoval kampaň premiéra šéf ODS Petr Fiala v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Mířil tím na sobotní podpisovou akci v Průhonicích, kde šéf vlády rozdával zmrzlinu na náměstí, kde předtím jako symbol úmrtí na covid namalovalo hnutí Milion chvilek křížky.

„Kampaň vyjadřuje určitou míru vkusu a mně bylo smutno, jak tam pan premiér s úsměvem rozdává zmrzlinu a šlape tam po těch křížích. Nevylíže se zmrzlinou z třiceti tisíc mrtvých. Za covid má jasnou vinu vláda,“ prohlásil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS předseda ODS Petr Fiala.

Reagoval tak na kritiku, která se snesla na Babiše po jeho sobotní PR akci v Průhonicích. Ještě před začátkem jeho podepisovací kampaně hnutí Milion chvilek namalovalo na náměstí kříže jako symbol úmrtí během covidu.

Fiala: po křížkách bych nešlapal

„Za této situace bych nešlapal po křížích. Je to otázka vkusu. Bilance vlády je špatná, z toho se nedá vylízat. Byl tu zmatek v opatřeních. Není to vina nikoho jiného než vlády. Čísla jsou jasná, vina vlády je jednoznačná. Jde třeba o personální politiku, způsob přijímaní opatření, laxnost, trasování a tak dále,“ doplnil Fiala.

S tím ale nesouhlasila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. „Když vy říkáte, že vláda může za 30 tisíc mrtvých, tak zrovna tak můžeme za těch 1,5 milionu vyléčených. Vy jste neudělali nic. Mohli jste nám více pomoci,“ vrátila Fialovi Schillerová.

Narážky opozici míří právě i na rozdávání zmrzliny, což je součást premiérovy kampaně, která se nese v duchu hesla „Lízejte, než to smažou“.

Křížky se poprvé na jaře tohoto roku objevily na Staroměstském náměstí v Praze a okamžitě se staly symbolem pandemie. Lidé, kterým někdo blízký na nemoc zemřel, často ke křížkům chodili a kladly k nim květiny jako k hrobům.

Tagy: