Fiala přiznal neschopnost vlády, řekl Valeš. Jeho video bylo směšné, je to na demisi, dodal

Politolog Lukáš Valeš

Michal Šmarda, Petr Bartoň, Lukáš Valeš,Lubomír Kopeček

Videem se srovnáváním cen nutelly premiér Petr Fiala pouze přiznal neschopnost vlády, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Premiér (ODS) podle odborníka nepřišel s jasnými kroky, jak situaci v potravinářství řešit, a proto celý příspěvek působil směšně. Vláda prý dala najevo, že se situací nedokáže nic dělat, což by mělo podle Valeše vést k demisi.

Vláda podle Valeše neinvestuje čas do vysvětlování svých opatření, protože žádná nečiní. „Kdyby premiér Fiala vystoupil po videu s nutellou s tím, že kabinet udělá konkrétní kroky, například pohrozí firmám vyšším zdaněním, což by je donutilo jít s cenami až o 20 procent dolů, byl by to úspěch. Jenže nic takového nepřišlo,“ uvedl politolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Havlíček: Fiala s nutellou zesměšnil sebe i Česko. Netvrdím, že se to povedlo, uznal Skopeček

Právě proto byl podle něj Fialův příspěvek k smíchu. „Pouze tím přiznal neschopnost vlády a dal vědět, že celou situaci nedokáže řešit. Něco takového by mělo vést k demisi,“ zdůraznil v pořadu 360°. Kabinet podle něj nevyužil rok a půl k žádným ekonomickým opatřením, a pokud ano, jednalo se spíše o kosmetické či kontraproduktivní úpravy.

Politolog Lubomír Kopeček v reakci na to uvedl, že mnoho záležitostí podobného typu má ve společnosti jepičí život. „V rámci energetické krize kabinet rychle zareagoval za pomoci stropů, které zafungovaly minimálně u domácností. Co bylo před rokem zásadní téma, se utlumilo. A stejně tak zmizí i celá záležitost s videem, které za pár týdnů zmizí,“ tvrdí.

Ke kabinetu nebyl tak ostře kritický jako jeho kolega. „V tuto chvíli to vypadá, že ceny brzdí, inflace klesá. Příští rok se dostaneme ke čtyřem či pěti procentům, což je se srovnáním z minulého roku velký posun,“ připomněl v pořadu 360° Kopeček a dodal, že konečné účtování přijde až za dva roky, kdy bude končit mandát současného kabinetu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kubáček: TOP 09? Sjezd jako za Jakeše. Kde nic není, tam ani Pekarová nebere, dodal Kolář

Tagy: