Havlíček: Fiala s nutellou zesměšnil sebe i Česko. Netvrdím, že se to povedlo, uznal Skopeček

Premiér Petr Fiala porovnal nákupy v Česku a Německu

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 12.11.2023

Stalo se terčem komentářů, nebudu tvrdit, že bylo povedené. O hojně kritizovanému videu premiéra Petra Fialy (ODS) o nákupech doma a v zahraničí to uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny za ODS Jan Skopeček. Zástupce opozice Karel Havlíček (ANO) byl v hodnocení samozřejmě tvrdší. „Katastrofální,“ zdůraznil v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Video předsedy vlády Fialy o srovnání nákupu potravin v Německu a Česku mělo být podle Skopečka přípravou na vyjednávání s majiteli hypermarketů. „To bych se pana premiéra zastal,“ řekl. „Nebudeme chodit kolem horké kaše. To video se stalo terčem komentářů, nebudu tady tvrdit, že bylo povedené,“ dodal však Skopeček.

K TÉMATU: Fiala bude mít přezdívku Profesor Nutella, jeho poradci ji teď mají v trenkách, říká komentátor

Naopak Havlíček uvedl, že premiér zveřejněním videa zásadně chyboval. „Zesměšnil především sám sebe. Mně připadal jako roztržitý profesor, který si po roce chtěl udělat palačinku s nutellou a rozhodl se jít nakupovat, želbohu v pohraničí, a zjistil, že ceny tam jsou úplně jiné než u nás. To mimo jiné tvrdíme už rok a půl, ale on tím zesměšnil i Česko,“ řekl.

Skopeček mu pak doporučil podívat se na sociální sítě svých kolegů. „Otevřete si nějaké sociální sítě. TikTok vaší paní předsedkyně Schillerové. Podívejte se občas na Čau lidi vašeho pana premiéra. Zjistíte, že v porovnání s tím to video bylo standardní PR věc, která se sice nepovedla – ale podívejte se, co vyvádí a vytváří vaši kolegové na sociálních sítích,“ vmetl Skopeček Havlíčkovi s odkazem na aktivitu někdejší ministryně financí Schillerové na sociálních sítích.

Fiala se v uplynulém týdnu vydal na nákup do obchodních řetězců v Německu a Česku. Kupoval mléko, máslo, chléb, čokoládu, čokoládovou pomazánku, kečup nebo láhev coca-coly. Poté zhodnotil, že zatímco v Německu stál nákup necelých 20 eur, tedy asi 500 korun, v tuzemsku ho stejný nákup stál o 60 korun více. Přislíbil, že bude po výrobcích požadovat vysvětlení rozdílných cen totožných produktů.

Tagy: