Fiala hájí Jurečku: Chyboval, lituje toho a omluvil se. Premiér má kauzu za uzavřenou

Premiér Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na snímku z roku 2022

Fiala se postavil za Jurečku. Kauzu považuje za uzavřenou

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podle premiéra Petra Fialy (ODS) chyboval, když špatně vyhodnotil konání vánočního večírku na ministerstvu v době tragické střelby na Karlově univerzitě. Své chyby podle předsedy vlády lituje a omluvil se. Tím pokládá Fiala kauzu za uzavřenou. Uvedl to v úterý na brífinku před odletem na pracovní cestu do Indie.

Fiala připomenul, že odpolední jednání lídrů koalice, na kterém se bude o Jurečkových výrocích zřejmě jednat, bylo svolané už dříve a téma není oficiálním bodem schůze. Podporu Jurečkovi předseda vlády vyjádřil už v sobotu, kdy s ním věc projednával. Večer bude Jurečka své jednání vysvětlovat i širšímu vedení své strany.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr lže a premiér ho kryje, říká politolog. Zmínil jména možných Jurečkových nástupců

„Byla to chyba, velká chyba, kterou si uvědomuje, veřejně to řekl a také se omluvil,“ uvedl Fiala s tím, že postup považuje za správný. Na dotaz, zda by Jurečkovi vystavil takzvanou žlutou kartu jako dříve ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) za jednání s lobbistou Martinem Nejedlým, uvedl, že šlo o chybu „jiného řádu“.

Jurečka čelí kritice za to, že se vyjádřil k večírku až po dvou týdnech, podle některých také nemluvil pravdu. Jurečka v neděli uvedl, že je připraven zvážit svou rezignaci. V pondělí ovšem doplnil, že sám nepodá návrh, aby křesťanští demokraté hlasovali o jeho odchodu z ministerského postu.

Večírek ministerstva vyvolal značnou kritiku. Pokračoval totiž v době, kdy byly již známy tragické události, při nichž ozbrojený útočník ve čtvrtek 21. prosince odpoledne zabil v budově FF UK 14 lidí a dalších 25 zranil. První zprávy o obětech tragické události se objevily v médiích krátce po 15:30. Jurečka se hájí tím, že mobil nesledoval a „v plném rozsahu“ se o situaci dozvěděl až v 18:26, kdy si přečetl textovou zprávu o svolání mimořádného jednání vlády.

Celostátní výbor lidovců, který má 39 členů, se měl původně sejít až koncem ledna, kvůli Jurečkově pochybení se na přesunutí termínu dohodlo předsednictvo strany. Regionální představitelé lidovců za Jurečkou většinou stojí. K jeho odvolání vyzvalo premiéra opoziční hnutí ANO.

Tagy:
Marian Jurečka Petr Fiala lidovci střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy