Ministr lže a premiér ho kryje, říká politolog. Zmínil jména možných Jurečkových nástupců

Politolog Lukáš Valeš

K VĚCI (8)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si svými vyjádřeními ohledně kontroverzního vánočního večírku ze dne tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy sám zkomplikoval situaci, má jasno politolog Lukáš Valeš. Šéf resortu podle něj lhal a premiér Petr Fiala (ODS) ho kryl. Jurečka by prý měl rezignovat nehledě na postoj své strany. Valeš se domnívá, že v čele křesťanských demokratů může stanout ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). V pořadu K věci zhodnotil i možnosti nástupu dalších straníků jako hejtmana Jana Grolicha či Jiřího Čunka.

Jurečka veřejnosti sdělil několik různých informací k okolnostem večírku a jeho časového sledu. Jeden z jeho podřízených zároveň rozporoval ministrova slova o tom, jak brzy se o tragické střelbě, dozvěděl. „Když jsme se konečně dočkali vysvětlení, je tam obrovské množství nesrovnalostí nebo i lží. Nejsem si jistý, jestli chceme vládu, ve které sedí lidé, kteří takto uvažují. A co je ještě horší, které chrání sám premiér,“ kroutil hlavou Valeš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Míchanice papalášství a nekompetence, vymezil se Havlíček proti Jurečkovi. Netěší mě to, uznal Benda

O setrvání Jurečky v čele ministerstva má v úterý rozhodnout celostátní výbor KDU-ČSL. „Jak znám lidovce, svého předsedu podrží. Ale budu rád, když se budu mýlit. Jurečka si vykopal hluboký příkop a sám se do něj umístil. Kdyby si posypal popel na hlavu, přiznal chybu a odeslal své platy obětem neštěstí na univerzitě, vše by bylo v pořádku, jeli bychom dál. Problém je v tom, že mlžil až lhal do poslední chvíle. Pan premiér to ještě celé pokryl. Měl by z toho vést jediný přijatelný výsledek – Jurečka by měl rezignovat nehledě na to, co si myslí výbor nebo předsednictvo KDU-ČSL,“ vymezil se politolog.

Sám Jurečka dříve řekl, že rezignaci zváží, nicméně na schůzi výboru již její návrh neplánuje aktivně podat. Jeho spolustraníci za ním stojí. S ministrovým odstoupením nepočítá ani premiér, který však Jurečkovo jednání označil za chybu.

Valeš: Do čela strany by mohl zamířit Výborný

Pokud by Jurečka skončil v čele lidovců, nejspíše by ho nahradil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), domnívá se Valeš. Bývalý předseda strany Jiří Čunek podle politologa nepřipadá v úvahu, protože kritizoval spojování koalice Spolu. Další diskutovaný kandidát a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich by měl podle politologa v cestě také překážky. „Je zajímavou figurou, je mladý, patří k tomu lepšímu, co může strana nabídnout. Ale aby se stal předsedou strany, by bylo nezbytné, aby byl ve vládě nebo minimálně v pražské funkci. Pochybuju, že by chtěl opustit jižní Moravu,“ doplnil.

Podle Valeše by se mohl objevit i nová méně známá tvář. „Samozřejmě by bylo možné, aby se objevil nový člověk, který by měl vizi, kam KDU-ČSL nasměrovat. Jako v devadesátých letech, kdy se objevil neznámý Josef Lux. Po tom ale zatím není ani vidu ani slechu. Nevím, jak Pavel Bělobrádek, tam rozhodovaly zdravotní důvody a nejsem obeznámen s jeho zdravotním stavem. Z toho, co máme, se mi zdá, že ministr zemědělství by mohl být minimálně dočasně předsedou KDU-ČSL,“ shrnul politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trapné výmluvy a zbabělé rozhodnutí. Kdyby byl chlap, už by rezignoval, říká Balšínek k Jurečkovi

Tagy: