Fico a spol. podepsali koaliční smlouvu. Nové vládě na Slovensku už téměř nic nebrání

Slovenský expremiér a předseda Smeru-SD Robert Fico podepsal se svými partnery koaliční smlouvu. Dá se tak očekávat, že nová vláda u našich východních sousedů vznikne během brzké doby. Do čela Slovenska se podle dohody vrací coby staronový předseda vlády právě Fico. Ten následně na tiskové konferenci oznámil, že prezidentce Zuzaně Čaputové předá seznam členů svého kabinetu a nic podle něj nebrání svolání ustavující schůze slovenského parlamentu. Kromě Ficova Smeru je v koalici také Hlas-SD a Slovenská národná strana (SNS).

Fico po podpisu koaliční dohody s předsedou Hlasu-SD Petrem Pellegrinim a lídrem SNS Andrejem Dankem oznámil, jak si partaje rozdělily jednotlivé resorty. Jména jednotlivých ministrů Fico nechtěl ještě zveřejňovat.

Jeho Smer-SD dosadí své nominanty na resorty zahraničí, obrany, spravedlnosti, financí, dopravy a zemědělství. Stejně tak získá křeslo předsedy vlády, do kterého se vrátí Robert Fico. Půjde již o jeho čtvrté premiérské funkční období.

Pellegriniho Hlas-SD dostane podle dohody ministerstva vnitra, hospodářství, školství, zdravotnictví, resort pro investice a informatizaci, práce a k tomu i post vicepremiéra pro eurofondy a plán obnovy. Mimo to má obsadit také pozici předsedy Národní rady, kterým by se měl stát zmiňovaný Peter Pellegrini.

SNS by měla získat resorty životního prostředí, kultury a k tomu nové plánované ministerstvo cestovního ruchu a sportu. To by podle Fica mělo vzniknout k 1. lednu příštího roku. Nový resort by má řídit šéf SNS Andrej Danko. „Jsem přesvědčený, že cestovní ruch je budoucností pro Slovensko,“ komentoval to Danko s tím, že pro tuto myšlenku našel podporu u Fica i Pellegriniho.

Postup jmenování nové vlády může ještě zdržet prezidentka Zuzana Čaputová kupříkladu v případě, že nebude chtít schválit některého z nových ministrů. Fico na dotaz novinářů, jak by v takovém případě dále postupoval, odpověděl příslovím „netřeba stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko“. „Počkejte chvíli,“ dodal směrem k novinářům.

Ustanovení nové vlády s důvěrou v Národní radě by si Fico podle svých slov představoval do konce listopadu. „Končí vláda mimovládek (nevládních organizací, pozn. red.),“ prohlásil na tiskové konferenci.

Kromě toho Fico pronesl, že očekává „náročnou komunikaci s paní prezidentkou“. „Mohu očekávat, že dojde k natahování času,“ pokračoval šéf Smeru-SD. Čaputová posléze během pondělního odpoledne oznámila, že Fico splnil podmínky k vytvoření vládní koalice.

Triumf Ficova Smeru

Volby na Slovensku se uskutečnily na konci září. Triumfoval v nich Ficův Smer-SD, druhé skončilo liberální Progresívne Slovensko. Pellegriniho Hlas-SD skončil na třetí místě, Dankova SNS se pak do Národní rady dostala coby poslední, když těsně překročila pětiprocentní hranici.

V opozici tak končí zmiňované Progresívne Slovensko, dále hnutí OĽaNO expremiéra Igora Matoviče, Kresťanskodemokratické hnutie a společně s nimi strana Sloboda a Solidarita. Tyto strany s výjimkou OĽaNO původně představovaly alternativu, když se  hovořilo o jejich koalici s Hlasem-SD. Pellegrini si však vybral variantu s Ficem a Dankem.

Tagy:
Slovensko Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Robert Fico vláda Hlas-SD koaliční smlouva Progresívne Slovensko Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana