Finanční kondice Česka se zlepšuje, tvrdí agentury. Ocenily zvládnutí energetické krize

Ratingová agentura Moody's vylepšila rating české úvěrové spolehlivosti. Výhled upravila z „negativního“ na „stabilní“. Stejně tak prestižní společnost Standard & Poor's potvrdila stabilní výhled české ekonomiky. Žádné otřesy podle analytiků tuzemskému trhu nehrozí, což je pro investory pozitivní signál.

Rating světových ekonomik slouží k tomu, aby zahraniční investoři a ostatní země věděly, v jaké kondici je ekonomika daného státu a jak je pravděpodobné, že zvládne dostát všem svým úvěrovým závazkům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polákům při pohledu na české ceny spadla brada. Není divu, že berou naše obchody útokem, tvrdí

Navzdory kritikům si Česko v tomto ohledu vede dlouhodobě dobře. Státní dluhopis České národní banky je považovaný za stabilní a téměř bezrizikovou investici. V kontextu úvěrového ratingu je na tom Česko lépe než Polsko, Slovensko nebo Japonsko. Na špici ratingového žebříčku je Kanada nebo Švýcarsko, nejméně kredibilní je naopak Rusko, Venezuela nebo Libanon. Informoval o tom web Trading Economics.

Prestižní americká agentura Standard & Poor's, která spravuje i index S&P 500 popisující výkonnost americké burzy, v září označila výhled české ekonomiky za „stabilní“. Rating ponechala na AA-. Ve stejném měsíci agentura Moody's hodnotila Česko úvěrovým ratingem Aa3, ale s negativním výhledem.

To se ale změnilo. Moody's v listopadu vylepšila výhled z „negativního“ na „stabilní“, což ukazuje jasný pozitivní trend.

Proč došlo ke změně?

Ekonom Lukáš Kovanda se domnívá, že jde o významný úspěch Česka. „Jedná se o dosud nejprůkaznější doklad toho, že mezinárodní investorská obec považuje tuzemské veřejné finance za stabilizované. Respektive za takové, kterým ani ve výhledu nejbližších let nehrozí závažnější otřes či neudržitelné spění k rozvratu,“ uvedl Kovanda.

Podle něj agentura Moody's loni očekávala negativní vývoj české ekonomiky kvůli tomu, že se obávala, jak si poradí s minulou topnou sezónou a potenciální energetickou krizí.

„Nynější zlepšení ratingového výhledu pramení zejména ze zlepšení celkové energetické kondice země po evidentně zvládnutém odstřižení od ruských dodávek plynu a jejich nahrazení dodávkami z Norska či z terminálu na zkapalněný plyn v Nizozemsku, respektive v příštích letech v Německu. Z menší části odráží zlepšení ratingu také snahu Fialovy vlády o stabilizaci veřejných financí zejména prostřednictvím konsolidačního balíčku,“ uzavřel Kovanda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ekonomové varují před půjčkami na Vánoce:

Tagy: