Česko jako nemocný muž Evropy? Nakazilo se od Německa, vláda působí bezradně, říká Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda

360° 20.11.2023

„Pokud je Česko nemocný muž, tak se nakazilo od Německa,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Narážel na nedávné tvrzení německého deníku Die Welt. Příčinou je podle média fakt, že naše republika stále zaostává za vyspělými ekonomikami.

Fatální problém české ekonomiky je podle Kovandy situace v průmyslu. „Zatímco ve školství, když to řeknu možná trochu zjednodušeně, to lze vyřešit tím, že se přihodí víc na platech, v průmyslu je to skutečně fundamentální problém, který souvisí se zelenou agendou Evropské unie a s podinvestovanou energetikou v uplynulém desetiletí,“ vysvětloval Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: USA a Čínu Green Deal nezajímá. My budeme hrozně zelení, ale oni nás převálcují, varuje expert

Právě z těchto důvodů bylo Česko označeno jako „nemocný muž Evropy“.  Ovšem ani současná situace v Německu, odkud popíchnutí vzešlo, není podle ekonoma úplně růžová. „Nijak zvlášť se mu nedaří. Nezvládlo energetickou transformaci včetně toho, že se až příliš upnulo na relativně levný ruský plyn,“ vysvětlil a dodal, že pokud se Česká republika od někoho nakazila, tak to bylo právě od západního souseda, na kterém je energeticky závislá.

Přijetí eura jako řešení?

Druhý z hostů, bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip, upozornil na dvě věci. „Předtím se dalo počítat, že Německo začne zase táhnout ekonomiku a Česká republika se sveze. Kdežto během dalších pěti let se zásadní růst od Německa očekávat nedá, a to pochopitelně naši situaci může ztížit,“ souhlasil ekonom s Kovandou.

Dostalo se i na otázku zavedení eura, které nastínil bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM) v nedělní Partii Terezie Tománkové jako možné řešení. „Myslím, že to není otázka měny. Je to spíše otázka struktury ekonomiky a toho, jak země dokáže využívat evropské peníze,“ vysvětlil Kovanda. Dodal, že například Poláci evropské finance zvládají mnohem lépe než my a euro rovněž nemají.

Tagy: