Zakázková výroba zakrytí z PVC plachet se značkou CZECH MADE - to je firma Jabor pro, s. r. o.

Firma Jabor pro, s. r. o, jejíž výrobky fungují všude kolem nás a chrání proti nepřízni počasí, získala značku CZECH MADE na Zakázkovou výrobu zakrytí z PVC plachet. Lukáš Jabor, jednatel a výrobní manažer společnosti Jabor pro, s. r. o. nám odpověděl na otázky v rámci rozhovoru, kde se dozvíte mnoho informací o historii společnosti, jejích úspěších, jedinečnosti a vysoké kvalitě produktů.

Vaše rodinná firma má za sebou více než třicetiletou zajímavou historii, můžete nám ji ve stručnosti představit?

Počátky historie společnosti sahají do roku 1990, kdy se pod hlavičkou Jasped datuje živnostenské podnikání v oboru zasilatelství. V následujícím roce došlo k založení firmy pod názvem „Autosped Jabor a syn“. Činnost byla rozšířena o obor mezinárodní dopravy. V dalších letech dochází k rozšíření o další, tentokrát výrobní činnost, výrobu autoplachet a příbuzných výrobků. V období let 2001 až 2009 dochází k mezinárodní spolupráci s anglickou společností Structure Flex Ltd., zaměřené na společnou výrobu autoplachet a některých speciálních výrobků pro trh Velké Británie.

V roce 2011 přijímá společnost současný název Jabor pro, s. r. o.

V následujícím období se aktivity výrobní činnosti soustřeďuji na výrobu produktů s mírou vyšší poptávky. Byla přijata opatření v oblasti obchodní a marketingové politiky zaměřená na nové produkty s vysokou kvalitou a rozšíření trhu mimo region. Všechny procesy výroby a služeb společnosti jsou řízeny ve smyslu normy ISO 9001:2015.

Činnost společnosti se opírá o moderní technologická zařízení, odpovídající požadavkům kvality výrobků a služeb. Současně čerpá z dlouholetých zkušeností a pracovního kolektivu.

Kde všude se můžeme v současné době s vašimi výrobky z plachet setkat?

Výrobky je možné spatřit v podstatě v celé republice, a to jak ve formě plachet či reklam na kamionech, tak zakrytí pergol nebo skladovacích hal. Mimo to lze naše výrobky spatřit rovněž na sportovních stadionech v zemích západní Evropy.

Jaká byla největší nebo technicky nejnáročnější plachta, kterou jste kdy vyrobili? A jaká nejvýznamnější událost byla zakrytá proti nepřízni počasí vašimi produkty?

Jsou to skladovací haly TOP provedení. Jednu z posledně realizovaných můžete spatřit v ústeckém průmyslovém areálu ver společnosti Kone.

Dále dodávka speciálních plachet na zastřešení tribun na mezinárodní sportovní a kulturní akce. Například jsme realizovali zastřešení na MS ve veslování v Rotterdamu, SP v parkuru v Londýně nebo zastřešení tribuny při příležitosti oslav ukončení první světové války v belgickém Yper.

V době omezených možností trávení dovolené ji lidé tráví nejčastěji na svých zahradách a chatách, které díky tomu zvelebují. Je znát nárůst objednávek z této oblasti?

Zde jsme se takzvaně trefili a našli prostor na trhu. O produkci je enormní zájem, což je pro nás potěšující. Vzhledem ke způsobu výroby se značným podílem ruční a kvalitní práce nás ale limituje pracovní trh s nedostatkem kvalitních a šikovných lidí.

Vaše na zakázku vyrobené opláštění pergol využívají zákazníci nejen na zahradách, ale také v restauracích, které byly dlouhou dobu zavřené. Má současná pandemie covid-19 dopad na vaše podnikání?

Zatím jsme tento dopad ve velké míře nepocítili. V každém případě zde do budoucna cítíme značný potenciál.

Můžete nám popsat, jak u vás vzniká zakrytí pergoly nebo bazénu od návrhu až po výrobu?

Zákazník nejprve zadá skrz náš poptávkový formulář základní parametry a fotografie jeho konstrukce a my zákazníkovi zašleme orientační cenu. V případě, že si vybere, řeší se dále zcela na míru jeho požadavkům. Samotná výroba probíhá na špičkových vysokofrekvenčních strojích od švédské firmy FORSTROM a z materiálu té nejvyšší světové úrovně, aby finální výsledek nejen pěkně vypadal, ale také hodně vydržel. Díky naším technologiím a použitému materiálu dosahují naše výrobky životnost až 20 let.

Pro zjednodušení představy bych doporučil zhlédnout některé z videí, která zájemce může najít na našich webových stránkách.

V čem se vaše výroba a produkty odlišují od konkurence?

Podstatný rozdíl je v použití technologie spojování PVC materiálů tzv. vysokofrekvenční technologií, které znamená pevný spoj s maximálním zatížením 100 kg na metr čtvereční!

Ve spojení se špičkovými materiály, a především maximálně individuálním přístupem v řešení každé zakázky zcela „NA MÍRU“ zákazníkovi dosahují naše produkty té nejvyšší možné úrovně.

Může si zákazník zvolit u vašich produktů jedinečné prvky finálního řešení, a které to případně jsou?

Celý proces od oslovení zákazníka po finální dodání je velice variabilní. Je ve všech směrech podřízen jeho požadavkům a přáním. Počínaje tvary, barvou či fixací na konstrukci předmětu opláštění.

Vaše rodinná firma je nově také držitelem značky kvality CZECH MADE na Zakázkovou výrobu zakrytí z PVC plachet. Je pro vás kvalita zásadní a v čem jsou specificky právě vaše produkty opravdu kvalitní?

V každém směru, jak jsem už zmínil, je kvalita naší prioritou.

Jaké metody a nástroje kvality ve vaší firmě využíváte? Jak řídíte kvalitu a na čem si z hlediska kvalitní výroby nejvíce zakládáte?

Proces kvality je položen v již zmiňované normě ISO. Není to však pouze tato norma, ale i řada znalostí a zkušeností získaných za dlouhou řadu let v tomto oboru. K tomu patří samozřejmě i snaha celého pracovního týmu hledat nové cesty a produkty.

Jak náročně bylo pro vaši firmu získat značku kvality CZECH MADE?

Vzhledem ke skutečnosti, že máme zkušenosti s obhajobou certifikace podle normy ISO, jsme měli jistý náskok. Rozhodně jsme k přípravě i vlastnímu průběhu přistupovali s pokorou a odpovědně.

Chystáte nějakou novinku ve vaší firmě? Rozšíření výroby, nové produkty, výrobní linky nebo rozšíření podniku...?

Zcela určitě. Jsme ve fázi přípravy vývoje a následné výroby skladovacích vaků na kapaliny. Více nám napoví výrobní testy a zájem trhu.

Zdroj: Česká společnost pro jakost

www.czechmade.cz

Tagy:
historie Evropa výroba technologie kamion skladovací hala materiál pergola Českou kvalitu nenahradíš Czech Made Jabor plachty Lukáš Jabor