Firma začala bourat budovu bývalé školky. Podle radnice na demolici nemá povolení

Firma začala bourat budovu, i když nemá povolení

Demolice školky

Poklidné nedělní dopoledne v pražské čtvrti Kamýk narušily bagry a sbíječky. Developerská společnost JRD pokračovala ve Smotlachově ulici v bourání bývalé školky. Podle stavebního odboru místní radnice ale nemá firma pravomocné povolení ani k demolici, ani k následné výstavbě.

„Postupujeme v souladu s rozhodnutím o povolení demolice. Suť zabezpečíme a zajistíme odvoz po získání příslušných povolení,“ odpověděl na dotazy televize CNN Prima NEWS výkonný ředitel JRD Martin Svoboda. Podle radnice ale developer školku bourá neoprávněně.

„Jde o černou demolici. Firma bourá bez pravomocného povolení, navíc ještě nemá ani povolení na vybudování cesty, kudy by měla odvážet suť,“ řekla místostarostka Prahy 12 Eva Tylová. Demolice se nelíbí ani mnoha místním, a to z více důvodů. Vadí jim mimo jiné velké nánosy prachu. Developer je na demolici údajně neupozornil dopředu, což je právě kvůli prachu běžnou rutinou. Obyvatelům se také nepozdává zbourání budovy, která je podle nich funkční.

Podle ředitele firmy je ale stavba zastaralá a navíc se statickými trhlinami. „K odstranění jsme přistoupili na základě povolení vydaného stavebním úřadem Magistrátu hl. m. Prahy, proti kterému nelze vznést námitek,“ dodal Svoboda. Stavební odbor však firmu vyzval, aby demolici školky přerušila, což potvrdila i místostarostka Tylová. Bourání ale pokračuje dál.

„V současné době je demolice v tak pokročilé fázi, že by její okamžité přerušení mohlo mít za následek ohrožení obyvatel. Snažíme se ji proto uvést do bezpečného stavu,“ hájil se ředitel JRD.

Tagy: