Dárci poslali přes milion korun rodině z Liberce, které se zřítil dům

V Liberci se zřítila část domu

Policie stále nezná příčinu zborceného domu v Liberci

Ani dva měsíce po zborcení zdi rodinného domu v Liberci nejsou jasné příčiny pádu stavby. Policejní vyšetřování posun nepřineslo. Pětičlenná rodina, která dům obývala, teď žije v provizorních podmínkách. Lidé z celé republiky už ale na transparentní účet poslali na pomoc přes jeden milion korun.

Záběry, ze kterých stále mrazí. Nezadržitelná destrukce domu, u něhož dělníci odkrývali základy kvůli hydroizolaci. „Pád začal asi pět minut poté, co dva lidé vylezli z příkopu po žebříku ven. Kdyby tam zůstali ještě chvíli, byli by oba mrtví,“ říká spolumajitel domu Milan Šír. Stále však není jasné, proč dům spadl. Policie celou věc vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Čeká se na závěry znalců.

Odborné posudky, proč ke zborcení došlo, budou klíčové. Pokud znalci určí jako příčinu výkopové práce, rodina bude mít šanci získat odškodnění z pojistky odpovědnosti stavební firmy. Pokud ovšem výsledky nebudou jednoznačné, může se stát, že nedostane vůbec nic. Běžná pojistka nemovitosti totiž takové případy nepokrývá.

„Pokud dům spadne v podstatě bez výbuchu, úderu blesku, zemětřesení či dalších příčin, pojišťovna nemá důvod cokoliv platit,“ vysvětluje pojišťovací makléřka Lucie Kobrová. Majitel stavební firmy i jeho advokát s reportéry z televize CNN Prima NEWS komunikovat odmítli.

Stále splácíme hypotéku na dům, který už nestojí

Pětičlenná rodina přebývá v azylu, který jí poskytli sousedé. Ti za nájem nic nechtějí. Nejsou však jediní, co rodině pomáhají. Na transparentním účtu se už vybral více než jeden milion korun. „Dárci se o tom dozvěděli i díky CNN Prima NEWS. Slova jsou slabá na to, jakou cítíme vděčnost. Všem, kteří pomohli, strašně moc děkuji,“ říká spolumajitelka domu Hana Kočová.

Rodina už část z vybraných peněz použila, a to na platbu advokátovi a také na obnovení přívodu elektřiny. Na jaře ji ještě čeká vybagrování zbytku zříceniny. Příspěvky dárců ale na postavení nového domova zatím zdaleka nestačí. Rodina navíc stále ještě splácí hypotéku na dům, který už dávno nestojí.

Tagy: